Bloomberg: Έφοδος αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε Ελλάδα, Γερμανία 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κέρδισαν έδαφος στις φετινές ευρωεκλογές, τόσο σε Ελλάδα, όσο και στην Γερμανία, σε μια ένδειξη του αντι – ευρωπαϊκού κλίματος, που κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του οικονομικού χάσματος, που δημιουργήθηκε από την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, που ήταν και το πρώτο θύμα της κρίσης, έδωσαν την πρώτη θέση στο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες διάσωσης της χώρας δεν ήταν αρκετά γενναιόδωρες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της NERIT, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 26% έως 30%. Στο ίδιο κλίμα, οι Εναλλακτικοί της Γερμανίας, που υποστηρίζουν ότι τα πακέτα βοήθειας ήταν πολύ γενναιόδωρα, εμφανίζονται να κερδίζουν τις πρώτες τους έδρες με ποσοστό 6,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τηλεόρασης ARD.

“Είναι άνοιξη στη Γερμανία", είπε χαρακτηριστικά ο Bernd Lucke του AFD, μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Βερολίνο. "Μερικά λουλούδια ανθίζουν και άλλα μαραίνονται”.

Τα αρχικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δείχνουν υποστήριξη στις πολιτικές ομάδες, που κατηγορούν την ΕΕ για την οικονομική αδικία, που αναδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και υποστηρίζουν ότι η ΕΕ αφήνει το φαινόμενο της μετανάστευσης χωρίς λύση.

Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τις προβλέψεις του PollWatch 2014 δείχνουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταλάβουν το 30% στο νέο κοινοβούλιο. Κι αν και αυτό το αποτέλεσμα είναι απίθανο να αναστατώσει τη νομοθεσία της ΕΕ, θα “ταρακουνήσει” εθνικούς ηγέτες, όπως ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.