Ευρωεκλογές 2014: Ξαναγράφουμε τις πολιτικές φυλές της Ευρώπης;

Σε μόλις λίγες ώρες θα ξέρουμε ποια από τα κυρίαρχα κόμματα αναδείχθηκαν νικητές στην προσπάθεια τους να ηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αν το εκλογικό σώμα της Ευρώπης μπήκε στον κόπο να συμμετάσχει ενεργά, ξεπερνώντας το ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων Ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site euronews.com, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, Martin Shultz , ελπίζει να οδηγήσει σε μια ευρεία αριστερή αναγέννηση, δίνοντας τέλος στη συμφωνία εξουσίας με την κεντροδεξιά του Jean - Claude Junker, που έχει κυριαρχήσει στην ΕΕ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Φιλελεύθερη ευρωπαϊκή πτέρυγα με επικεφαλής τον βετεράνο Βέλγο Guy Verhofstadt έχει ήδη πανηγυρίσει μαζί με τα άλλα μεγάλα κόμματα,αφού τα αποτελέσματα που διέρρευσαν από την Ολλανδία δείχνουν ότι τα εξτρεμιστικά εθνικιστικά κόμματα δεν είχαν την επιτυχία που αρχικά πίστευαν.

Ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, η στρατευμένη αριστερά στην Ευρώπη μοιάζει να έχει πρόσφορο έδαφος για εκμετάλλευση, ενώ στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν έναν χαρισματικό ηγέτη.

Τέλος, η Ska Keller, είναι η μια από τους δυο υποψηφίους των Πρασίνων, η οποία ψήφισε με ταχυδρομική ψηφοφορία.

Μόλις γίνει γνωστή η σύσταση του κοινοβουλίου, ο ρόλος των πολιτών τελειώνει και οι παρασκηνιακές συμφωνίες ξεκινούν για την ανάδειξη ενός αποδεκτού υποψηφίου από τα κράτη μέλη για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Βρετανία έχει ήδη αποκλείσει την υποστήριξη της, είτε για τον Shultz ή τον Juncker.