Τεράστια πυρκαγιά στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης

Μάχη με τις φλόγες έδιναν για ώρες οι πυροσβέστες στη Γλασκόβη, για να σώσουν το ιστορικό κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια στη Σκωτία. 

Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε σβήσει. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι η φωτιά να ξεκίνησε όταν ένας προβολέας εξερράγη, στο υπόγειο του κτιρίου Charles Rennie Mackintosh. 

Όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο εκείνη την ώρα απομακρύνθηκαν εγκαίρως και δεν υπάρχουν θύματα. Όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο εκείνη την ώρα απομακρύνθηκαν εγκαίρως και δεν υπάρχουν θύματα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έκλεισαν τους δρόμους γύρω από το κτίριο, ενώ περίπου 150 φοιτητές οδηγήθηκαν μακριά.  

Πολλοί από αυτούς έβαλαν τα κλάματα βλέποντας τις φλόγες να ζώνουν τη Σχολή που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και μεταξύ των φοιτητών ήταν και ο ηθοποιός Πίτερ Καπάλντι, γνωστός από το ρόλο του στη σειρά Doctor Who.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κτιρίου, των έργων τέχνης και των εγγράφων που υπήρχαν σε αυτό καταστράφηκαν ολοσχερώς.  

"Είναι φρικτό να βλέπουμε την καταστροφή αυτού του συμβόλου της πόλης αλλά και της δουλειάς των σπουδαστών", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ.  

Κάθε χρόνο 20.000 άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο πήγαιναν στη Γλασκόβη για να επισκεφθούν τη Σχολή Καλών Τεχνών,  μια από τις καλύτερες και γνωστότερες σχολές τέχνης της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.