Πούτιν: Η Ουκρανία σπαράσσεται από αληθινό εμφύλιο

Μόλις 48 ώρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στη δίνη ενός "αληθινού εμφύλιου πολέμου".

Η κρίση στην Ουκρανία "γεννήθηκε διότι ο (ανατραπείς τέως πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησε ένα πραξικόπημα, το οποίο υποστήριξαν οι Αμερικανοί φίλοι μας, και εν τέλει, επικρατεί χάος κι ένας αληθινός εμφύλιος πόλεμος", υποστήριξε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία.

Εξάλλου ο Πούτιν εκτίμησε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικά κράτη στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία θα αποδειχθούν μπούμερανγκ.

Παράλληλα εξήρε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διότι υιοθετούν μια πιο "πραγματιστική στάση" έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού αερίου – διστάζει περισσότερο από την Ουάσινγκτον να επιβάλει εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ακόμη ότι η χώρα του ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ειδικό κρατικό ταμείο το οποίο θα συμβάλλει να αντικατασταθούν τα δυτικά προϊόντα εισαγωγής με εγχωρίως παραγόμενα. Εξάλλου, η κυβέρνηση θα χορηγεί φθηνές πιστώσεις σε εγχώριες βιομηχανίες, με επιτόκιο όχι υψηλότερο από το ρυθμό του ετήσιου πληθωρισμού συν 1%, υποσχέθηκε.

Αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές στην Ουκρανία (την Κυριακή), είπε πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα.