Ολλανδία – ευρωεκλογές: Χαμηλές οι επιδόσεις των ακροδεξιών

Παρ' ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα ακόμη, τα exit polls δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας δεν τα πήγε όσο καλά αναμενόταν στις ευρωεκλογές. Οι ευρωκάλπες άνοιξαν χθες Πέμπτη στη χώρα.

Το Freedom Party του Geert Wilders, με τις αντιμουσουλμανικές και ευρωσκεπτικιστικές θέσεις δεν άγγιξε το ποσοστό που προσδοκούσε. Σύμφωνα με το exit poll της IPSOS, το Κόμμα Ελευθερίας του Wilders θα "τερματίσει" τέταρτο με ποσοστό περίπου στο 12,2% ενώ θα προηγούνται και τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα της χώρας.

Ο Wilders είχε στόχο να συνεργαστεί με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με το Reuters, για τα χαμηλά ποσοστά ευθύνεται και το τεράστιο ποσοστό αποχής, καθώς η Ευρώπη δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολίτες της να πάνε στην κάλπη.

Πάντως οι αναλυτές αναμένουν γενικά άνοδο των ποσοστών των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων αλλά και των ακροδεξιών συγκεκριμένα.

Ο ίδιος ο Wilders ανέφερε επίσης ότι η αποχή φταίει για τα ποσοστά "οι ψηφοφόροι έδειξαν την απέχθεια τους για την Ε.Ε. μένοντας σπίτι. Η Ολλανδία δεν έγινε πιο φιλοευρωπαϊκή", δήλωσε.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το Freedom Party είχε αναδειχτεί δεύτερη δύναμη.

Ολλανδία και Βρετανία ψήφισαν χθες για τις ευρωεκλογές ωστόσο θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα την Κυριακή, αφού ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες και σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.