Ρομπάι καλεί 28 για “αποτίμηση” των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών

Σε άτυπο δείπνο στις 27 Μαΐου στις Βρυξέλλες καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Με επιστολή του στους προς τους 28, ο Ρομπάι τους υπενθυμίζει "τα προνόμια των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά το διορισμό του νέου προσώπου στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" και σημειώνει ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ορίζει η Συνθήκη της ΕΕ.

Ωστόσο, τονίζει ότι "θα είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε ονόματα".

Σημειώνεται ότι στις 27 Μαΐου, πριν από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συνεδριάσουν οι πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών σε επίπεδο ηγετών.

Μέχρι σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επέλεγαν, κεκλεισμένων των θυρών, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βάσει της ισχύουσας Συνθήκης της Λισαβόνας, για πρώτη φορά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προτείνουν το πρόσωπο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (376 ψήφους).

Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ρομπάι είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν απαραίτητο να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας από τους 5 υποψήφιους των κομμάτων - ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τους συντηρητικούς, ο Μάρτιν Σουλτς για τους σοσιαλιστές, ο φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφστατ, η Σκα Κέλερ για τους Πράσινους και ο Αλέξης Τσίπρας για τη ριζοσπαστική αριστερά. 

"Θα συμβουλευτώ το Κοινοβούλιο, πρώτα τον πρόεδρο και στη συνέχεια τους επικεφαλής των ομάδων στη διάρκεια του Ιουνίου και θα προσπαθήσω να βρω μια λύση όσο το δυνατό πιο ισορροπημένη που θα μειώνει τις πιθανότητες μιας 'σύγκρουσης' ανάμεσα στους θεσμούς" είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα: Ποιος θα αποφασίσει τελικά για τον επόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν