Ποιος θα αποφασίσει τελικά για τον επόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν

Για πρώτη φορά φέτος, οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται την Κυριακή να εκλέξουν οι ίδιοι τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός από το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σουλτς, η Σκα Κέλλερ και ο Γκι Φερχόφσταντ για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ βγαίνουν μπροστά και ηγούνται της προεκλογικής εκστρατείας για τα κόμματά τους. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Στέφαν Λέχνε από το Carnegie Europe στο Euronews, την τελευταία λέξη την έχουν και πάλι οι ηγέτες των 28.

"Πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν μία σημαντική συμβολή στην απόφαση αλλά ίσως όχι την τελευταία λέξη. Εάν δείτε τη Συνθήκη, λέει πολύ ξεκάθαρα ότι η πρόταση για το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν θα έρθει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από μία ενισχυμένη πλειοψηφία και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Οπότε αυτό που μπορεί να δούμε είναι μία μάχη μεταξύ Ευρωβουλής και Συμβουλίου και εκεί πρέπει να βρεθεί μία λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές" δηλώνει.

Μάλιστα, λίγες ημέρες νωρίτερα , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, επαναβεβαίωσε το προνόμιο που έχουν οι 28 κυβερνήσεις όσον αφορά το διορισμό του επόμενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν απέκλεισε ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην είναι ένας από τους πέντε υποψηφίους που εκπροσωπούν τις μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες.

Διαβάστε ακόμα: Ρομπάι: Μην είστε σίγουροι για τον επόμενο πρόεδρο της ΕΕ...

 

Ποιος όμως είναι ο ρόλος του νέου Προέδρου;

"Οπωσδήποτε, ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει μεγάλη εξουσία. Αλλά είναι σημαντικό να μην είναι απλά το αντίπαλον δέος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά να είναι και υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δουλεύει σωστά μαζί του καθώς οι πραγματικές αποφάσεις, λαμβάνονται σε επίπεδο ηγετών κρατών και κυβερνήσεων" εξηγεί ο αναλυτής.

Εκτός από τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, μετά τις ευρωεκλογές μένει να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι ολοκληρώνει τη θητεία του. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του με ειδική πλειοψηφία για δυόμισι έτη, και η οποία μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά.