Ισπανία: Στη δικαιοσύνη κατά του Twitter εβραϊκές οργανώσεις

Πολλές εβραϊκές οργανώσεις της Ισπανίας κατέθεσαν αγωγές κατά του Twitter , μετά τη ανάρτηση 17.500 μηνυμάτων με αντισημιτικό περιεχόμενο, στον απόηχο της νίκης την Κυριακή της ομάδας μπάσκετ Μακαμπί Τελ Αβίβ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Ευρωλίγκας του μπάσκετ.

Αμέσως όμως μετά τους πανηγυρισμούς της ισραηλινής ομάδας, μια σωρεία μηνυμάτων αντισημιτικού χαρακτήρα κατέκλυσε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, σε τέτοιο βαθμό που η ετικέτα (hashtag) #putosjudios αποτέλεσε για κάποιες ώρες την πλέον δημοφιλή.

"Βλέποντας τις αντιδράσεις στη νίκη της Μακαμπί όπως "οι Εβραίοι στους φούρνους" ή "οι Εβραίοι στα ντους", αποφασίσαμε να καταθέσουμε αγωγές" εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρούμπεν Νομπόα, μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Καταλονίας, η οποία ξεκίνησε αυτή τη δικαστική διαδικασία και στην οποία συμμετέχουν άλλες 11 οργανώσεις.

Οι ενάγοντες κατέθεσαν ενώπιον της Δικαιοσύνης περισσότερα από 17.500 μηνύματα που θεωρούν αντισημιτικού περιεχομένου και δημοσιεύθηκαν μετά τον αγώνα, εκ των οποίων 5 προέρχονται από χρήστες που μπορούν να κατονομαστούν.

Οι οργανώσεις κατηγορούν αυτά τα πέντε πρόσωπα για "υποκίνηση μίσους και διακρίσεων", ένα αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί στην Ισπανία με ποινή κάθειρξης 1 έως 3 ετών, ενώ ζητούν να αναγνωριστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και οι υπόλοιποι χρήστες που δημοσίευσαν μηνύματα με ανάλογο περιεχόμενο στο Twitter.