Γερμανία: Ο “παράδεισος” της μαφίας

Εκμεταλλευόμενες νομικά παραθυράκια και κενά στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, ιδίως της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι συμμορίες της ιταλικής μαφίας έχουν παρεισφρήσει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τονίζουν οι ερευνητές και καλούν τις γερμανικές αρχές να αντιμετωπίσουν κατεπειγόντως το πρόβλημα.  

Η νομοθεσία στη Γερμανία "είναι απίστευτα αδύναμη" επομένως η χώρα "είναι ένας παράδεισος για τη μαφία, η οποία μπορεί να κάνει εκεί ό,τι θέλει" δηλώνει χαρακτηριστικά ο Νταβίντ Σράβεν, ένας δημοσιογράφος του Funke Mediengruppe, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο έπειτα από ένα διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο στην Περούτζα της Ιταλίας.

Μαζί με συναδέλφους του από την Ιταλία και τη Γερμανία, ο Σράβεν εργάστηκε στο πλαίσιο μιας έρευνας με τίτλο ‘Mafia in Deutschland’ ("Η Μαφία στη Γερμανία"). Τον Απρίλιο άρχισαν να δημοσιεύονται άρθρα για τη λεγόμενη Baumafia, που συντάχθηκαν με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε στην έρευνα.

Ο όρος Μπαουμάφια παραπέμπει σε ιταλικές συμμορίες οι οποίες κυριαρχούν στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων στη Γερμανία. Επενδύουν βρώμικο χρήμα που μεταφέρουν από τη Σικελία, υπό την καθοδήγηση του "κάπο ντι κάπι" (του "αφεντικού των αφεντικών") του οργανωμένου εγκλήματος, του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, του πλέον καταζητούμενου κακοποιού στην Ιταλία.

Σύμφωνα με έναν εκτελεστή της μαφίας στη Γερμανία, "σήμερα η μαφία δεν σκοτώνει πια, τηρούμε την pax mafiosa και το επιχειρηματικό μοντέλο που έχει υπαγορεύσει ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο". Υπό την καθοδήγησή του, η σικελική μαφία σταδιακά έπαψε να προβαίνει σε θεαματικές δολοφονίες και έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια να παρεισφρήσει σε νόμιμους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.  

Μάλιστα, η Γερμανία υποτιμά σε μεγάλο βαθμό το πόσο έχουν παρεισφρήσει στην οικονομία της – την τέταρτη μεγαλύτερη του κόσμου – οργανώσεις της ιταλικής μαφίας.  

"Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται για τη μαφία. Μπορεί να νομίζει ότι υπάρχει μόνο στις ταινίες, ή ότι πρόκειται για κάτι που καμιά φορά μπορεί και να βγει από τα σύνορα της Ιταλίας, αλλά δεν είναι αληθινό πρόβλημα στην ίδια τη Γερμανία. Όμως στην πραγματικότητα η μία στις πέντε πιτσαρίες στη χώρα πιστεύεται ότι ενέχεται σε μαφιόζικη δραστηριότητα". Ιδίως πρόκειται για επιχειρήσεις-βιτρίνες ή κέντρα για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται όπλα, ναρκωτικά και πόρνες, δήλωσε η Άννα Μαρία Νάιφερ, μια δημοσιογράφος του ραδιοφώνου WDR που έλαβε μέρος στην έρευνα. 

Οι ιταλικές αρχές προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η επιρροή της μαφίας εξαπλώνεται πολύ πέραν των εθνικών συνόρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες σε μια έκθεσή του για το οργανωμένο έγκλημα που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.