Δημοσκόπηση : Με “εθνική” συνείδηση οι Ισπανοί στις ευρωεκλογές

Όπως σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο χαρακτηριστικά θα καθορίζουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ισπανία: η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των ψηφοφόρων, και η υπεροχή των εθνικών θεμάτων απέναντι στα ευρωπαϊκά.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) δείχνει ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των Ισπανών εκφράζουν ελάχιστο ή κανένα ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές, και μόνο το 17% γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία των ευρωεκλογών (η έρευνα έγινε στα μέσα Απριλίου). 

Παρόλα αυτά, σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισπανών ψηφοφόρων - 64% - σκοπεύουν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Μάλιστα, παρά τις προσπάθειες για την "εξευρωπαϊσμό" της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Μαΐου, η δημοσκόπηση έδειξε ότι για κάθε Ισπανό που λέει ότι τα θέματα της ΕΕ θα μετρήσουν περισσότερο όταν θα πάνε να ψηφίσουν, αντιστοιχούν έξι που λένε ότι τα εθνικά προβλήματα είναι πιο σημαντικά, και βάση αυτών θα ψηφίσουν. πρόκειται για την χαμηλότερη "ευρωπαϊκή συνείδηση" των τελευταίων ευρωεκλογών στην Ισπανία. 

  

 

Ωστόσο- παρά την αυστηρή λιτότητα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια- σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περισσότερο από το 58% των Ισπανών είναι ακόμη υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι μόλις του 30% που τάσσεται εναντίον.

Όσον άφορα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα - το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το αντιπολιτευτικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE)- προβλέπεται να πάρουν ένα ηχηρό μήνυμα από τους δυσαρεστημένους Ισπανούς, που υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας.

Όμως, αν και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ραχόι θα έπρεπε να ευνοήσει την αντιπολίτευση, εν τούτοις το RSOE πιθανόν να έχει μεγαλύτερες απώλειες σε αυτές τις εκλογές, από ότι το 2009. Οι αιτίες είναι πολλές και κατά κύριο λόγο εγχώριες, αλλά παίζει ρόλο και η διαχείριση των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Το μήνυμα που στέλνει η ηγεσία του PSOE είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρά το γεγονός ότι η τάση των ευρωσκεπτικιστών ευνοήθηκε, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτική είναι η κάρτα που δείχνει το ποσοστό των Ισπανών που πιστεύουν ότι ωφελήθηκαν από την ΕΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υπάρχει μια μικρή πτώση στους "μπλε" ψηφοφόρους του ΡΡ αλλά υπάρχει κατακόρυφη πτώση στους "κόκκινους" του PSOE- γεγονός που πιθανότατα να μετρήσει αρνητικά στην κάλπη.  

 

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο δικομματισμός θα χαρακτηρίσει τις φετινές ευρωεκλογές, αλλά δεν θα είναι ο μεγάλος νικητής. Το 60% των ψηφοφόρων θα προτιμήσει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά υπάρχει και ένα 40% που θα "σταυρώσει" τους μικρότερους συνδυασμούς.  

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CIS, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι (ΡΡ)θα συγκεντρώσει το 34% - κερδίζοντας 20 ή 21 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο- ενώ οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν 31%, με 18 ή 19 έδρες.