Αυτονομιστές απήγαγαν μέλη της εκλογικής επιτροπής στο Λουχάνσκ

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία απήγαγαν τρία στελέχη της εκλογικής επιτροπής, όπως μετέδωσαν σήμερα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ενέργεια η οποία μοιάζει να εντάσσεται στις προσπάθειες να εμποδιστεί η διεξαγωγή των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Ένοπλοι άρπαξαν χθες τον Ντμίτρο Ναμπόκα, τον υπεύθυνο για το εκλογικό τμήμα 106 του Λουχάνσκ και δύο προγραμματιστές Η/Υ, μαζί τους υπολογιστές και έγγραφα του εκλογικού τμήματος. Οι όμηροι μεταφέρθηκαν στο κτίριο της κρατικής ασφάλειας, το οποίο έχουν καταλάβει αυτονομιστές από τις αρχές του Απριλίου.

Ηγέτες των αυτονομιστών που ελέγχουν μεγάλες περιοχές των ανατολικών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έχουν ήδη καταλάβει τέσσερα από τα γραφεία της εκλογικής επιτροπής στην περιοχή και έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των ουκρανικών προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στα εδάφη τους.

Παράλληλα, ένοπλοι φιλορώσοι εισέβαλαν στον στρατώνα των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών στο Ντονέτσκ και πήραν τον έλεγχο του στρατώνα.

Σύμφωνα με διεθνείς ανταποκριτες, η κατάληψη της βασης έγινε ειρηνικά. Όσοι βρίσκονταν μέσα δεν φάνηκε να πρόβαλαν αντίσταση, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία είδε φορτηγά που μετέφεραν τα μέλη της Εθνικής Φρουράς να εγκαταλείπουν το σημείο.

"Ελέγχουμε τη βάση¨" είπε μόνο στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ένοπλος άνδρας με στολή αγγαρείας στην είσοδο του στρατώνα.

Αμέσως μετα το δημοψήφισμα απόσχισης της Κυριακής, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχανσκ δήλωσαν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θεωρούνται πλέον "εχθρικά" και εχθές τους έδωσαν διορία 24 ωρών για να εγκαταλείψουν τα ανατολικά εδάφη.