Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν την Πέμπτη περιοχές στη Σερβία και τη Βοσνία, οι οποίες εδώ και τέσσερις ημέρες αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών.
Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Σερβία και περίπου 6.175 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο δυτικό και στο νότιο- δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ άλλοι 200 εξακολουθούν να είναι σε επικίνδυνες περιοχές αναμένοντας βοήθεια.
Οι εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε κτίρια, κατοικίες, οδικούς άξονες και αγροτικές καλλιέργειες σε 8 δήμους ενώ οι οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες έχουν αποκλειστεί.
"Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στη Σερβία", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που επισκέφτηκε τις πλημμυρισμένες περιοχές.
Σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της πόλης Νις, έφθασαν 70 Ρώσοι διασώστες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων από τις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές. Τα επιτελεία εκτάκτων καταστάσεων συνεδριάζουν συνεχώς και λαμβάνουν μέτρα για την προστασία και διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Στην χειρότερη κατάσταση είναι ο δήμος Ομπρένοβατς και o Βούτσιτς ζήτησε την πλήρη εκκένωση της πόλης. Ήδη απομακρύνθηκαν 2.510 κάτοικοι και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης άλλων 1.400 ανθρώπων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για έναν αγνοούμενο.
Σε όλο τον δήμο πλημμύρισαν συνολικά 900 κτίρια και επλήγησαν άλλα 1.388,ενώ τα νερά του υπερχειλισμένου ποταμού Κολουμπάρα απειλούν τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το Βελιγράδι.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων. "Μην μας αναγκάζετε να κάνουμε χρήση βίας για να σώσουμε τις ζωές σας και μην βάζετε σε κίνδυνο τις ζωές των διασωστών" τόνισε σε δηλώσεις του.
Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν 1654 πυροσβέστες και διασώστες με 365 οχήματα και 50 λέμβους. Ακόμη, στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 75 μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 22 οχήματα, 75 μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 19 οχήματα, 333 μέλη των ειδικών δυνάμεων με 36 οχήματα, 494 μέλη των ενόπλων δυνάμεων με επτά ελικόπτερα, 39 οχήματα και 21 λέμβους, καθώς και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και υπάλληλοι σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στη γειτονική Βοσνία, πολλές πόλεις έχουν πλημμυρίσει από τα νερά του ποταμού Μπόσνα, στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας, ανάμεσα τους η πρωτεύουσα Σεράγεβο και η πόλη Τούζλα στα βορειοανατολικά, Για την διάσωση των εκατοντάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων, ο στρατός έχει διαθέσει ελικόπτερα.
Συνολικά, περίπου 100.000 νοικοκυριά στη Σερβία και 50.000 στη Βοσνία είναι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια ενώ οι δύο χώρες ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.