Χρόνο και τόπο για την πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης που θα είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αναζητούν Βρυξέλλες, Μόσχα και Κίεβο. Οι συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί στις 2 Μαΐου ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν και τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, δεν είχαν επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "μια τεχνική συνάντηση που διοργανώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες επέτρεψε να αρθούν τα εμπόδια για την διοργάνωση μιας νέας τριμερούς συνάντησης σε πολιτικό επίπεδο και όλες οι πλευρές αναζητούν εφεξής μια ημερομηνία".
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Σιζόφ, ανέφερε ότι υπάρχει μια "μεγάλη πιθανότητα" αυτή να διεξαχθεί την 16η Μαΐου στην Αθήνα, όπου ο Έτινγκερ θα μετάσχει σε μια σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σε θέση σήμερα να επιβεβαιώσει αυτήν την ημερομηνία. Ωστόσο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση αυτή εμπιστεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η 16η Μαΐου δεν είναι μια πιθανή ημερομηνία.
Ο Επίτροπος της ΕΕ θα θίξει το πρόβλημα αυτό σήμερα με τον Προντάν, ο οποίος έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ζητεί από την δημόσια ουκρανική εταιρεία Naftogaz να προπληρώσει το φυσικό αέριο που θα παραδώσει τον Ιούνιο στην Ουκρανία, το οποίο κοστολογείται σε 1,66 δισεκατομμύριο δολάρια.
"Τα καθυστερούμενα ανέρχονται σήμερα σε 3,505 δισεκατομμύρια δολάρια και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αυτά αποτελούν ένα σημαντικό και σχετικά αντικειμενικό επιχείρημα για να χρησιμοποιηθεί η ρήτρα της προπληρωμής στο συμβόλαιο", σχολίασε.
Χθες, η Γκάζπρομ είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία ήδη από τις 3 Ιουνίου, αν το Κίεβο δεν ρυθμίσει έως τότε εκ των προτέρων τις οφειλές του.
Η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες στην μεταφορά του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΕΕ, αν τα ουκρανικά αποθέματα δεν είναι πλέον επαρκή.
Θα πρέπει "να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από το τέλος του Μαΐου ώστε ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση φυσικού αερίου", εξήγησε ο Έτινγκερ.