Με νέα λίστα Αμερικανών και Καναδών στους οποίους θα επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία και άλλες κυρώσεις απαντά η Μόσχα ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς σε βάρος της Ρωσίας τον περασμένο μήνα.
"Οι κυρώσεις δεν είναι μια μέθοδος που ακολουθούμε σε γενικές γραμμές, αλλά το εχθρικό περιβάλλον μας αναγκάζει να αντιδράσουμε. Οι πιο πρόσφατες κυρώσεις (που επιβλήθηκαν από) την Ουάσιγκτον και την Οτάβα δεν αποτελούν εξαίρεση", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
Την 28η Απριλίου οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων —απαγόρευση χορήγησης βίζας, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων— σε επτά ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης επέβαλε κυρώσεις σε 17 ρωσικές εταιρείες, αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν τήρησε τη διεθνή συμφωνία για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ είχαν επίσης επιβάλει κυρώσεις σε 31 πρόσωπα και σε μια ρωσική τράπεζα το περασμένο Μάρτιο, ενώ και ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και του ρόλου της Μόσχας στην κρίση της Ουκρανίας .
Η Ρωσία απάντησε στον πρώτο κύκλο των κυρώσεων με αντίποινα εναντίον 11 αμερικανών αξιωματούχων στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία. Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.
Δεν θα συναντηθούν Πούτιν και Ομπάμα στη Νορμανδία
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πάντως ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν προβλέπεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον επόμενο μήνα, όταν θα βρεθούν και οι δύο στη Νορμανδία για τον εορτασμό της 70ής επετείου από την απόβαση των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Ξέρουμε ότι η Γαλλία προσκάλεσε όλες τις χώρες" που μετείχαν στον πόλεμο για την 70ή επέτειο από την Απόβαση της Νορμανδίας, στις 6 Ιουνίου 1944 και "δεν περιμέναμε ότι η Γαλλία θα απέσυρε την πρόσκλησή της προς τη Ρωσία για αυτό το ιστορικό γεγονός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία", ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Κέιτλιν Χέιντεν.
Πριν από την κρίση στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος είχε ακυρώσει τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν στη Μόσχα, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη, τον Σεπτέμβριο του 2013. Την περίοδο εκείνη τα δύο θέματα που είχαν φέρει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ με τη Ρωσία ήταν η συριακή κρίση και η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της NSA στον οποίο έδωσε άσυλο η Μόσχα. Ωστόσο τότε οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελικά και συζήτησαν επί μακρόν στο περιθώριο της G20.