Να διασκεδάσει τις ανησυχίες για μια νέα επισιτιστική κρίση εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία προσπάθησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων τον οποίο καταρτίζει υποχώρησε στις 209,3 μονάδες τον Απρίλιο προκαλώντας έντονη ανησυχία.
Η Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες - εξαγωγούς τροφίμων του κόσμου και η κρίση στην ανατολική χώρα είχε χαρακτηριστεί εν μέρει υπεύθυνη για την απότομη άνοδο του δείκτη στις 212,8 μονάδες, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013.
Στην έκθεσή του Food Outlook ("Προοπτική των Τροφίμων") που δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια, ο FAO παραδέχεται πως η κρίση έχει κάνει τις τιμές των τροφίμων "πιο ευμετάβλητες", αλλά συμπεραίνει πως "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτό το πρώιμο στάδιο, στην αρχή της περιόδου 2014-2015".
Ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Ρώμη μείωσε πάντως την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2014 στα 2,458 εκατομμύρια τόνους, από 2,521 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως.
"Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται παρ' όλα αυτά να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ", ανέφερε πάντως ο οργανισμός.
Εάν κι εφόσον η σύγκρουση με τη Ρωσία δεν πλήξει το εμπόριο, η Ουκρανία μπορεί να παραμείνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού.
Οι αγορές τροφίμων παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς από τον FAO στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξάλειψη της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% το 2014 , ενώ η παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,8%.