Πούτιν προς Κίεβο: Μιλήστε με τους αυτονομιστές επί ίσοις όροις

Για διάλογο "επί ίσοις όροις" μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των αυτονομιστών, για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, καλεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ενώ τόνισε ότι η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί συνέπεια της άσκησης "ανεύθυνων πολιτικών".

"Το παράδειγμα του γείτονά μας, της αδελφής μας Ουκρανίας, δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι οι ανεύθυνες πολιτικές προκαλούν πολλαπλά προβλήματα και ζημίες", δήλωσε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Μόσχα χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες και πρόσθετες αναλύσεις για την απόφαση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία να αψηφήσουν την έκκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν και να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των περιοχών τους την Κυριακή 11η Μαΐου.

"Το Κίεβο ανακοίνωσε πρώτο ότι δεν επρόκειτο να σταματήσει τις επιχειρήσεις τιμωρίας", επισήμανε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας που έχει εξαπολύσει η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο εναντίον των αυτονομιστών που αποκαλεί "τρομοκράτες".

Εχθές, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε έκκληση για αναβολή του δημοψηφίσματος σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ και οι φιλορώσοι ηγέτες δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα ενώπιον "λαϊκών επιτροπών" , από "σεβασμό" στον Ρώσο ηγέτη.

"Κατόπιν ακολούθησε η δήλωση ότι το δημοψήφισμα δεν θα αναβληθεί", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

"Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες προς το παρόν, χρειαζόμαστε περαιτέρω ανάλυση", είπε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία "θα συνεχισθεί", είτε αποφασίσουν είτε όχι να αναβάλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.  

"Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχισθεί, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις  των ανατρεπτικών ή τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή του Ντονέτσκ" είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Αντριι Παρούμπιι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έθιξε σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το θέμα της συμμετοχής του σε μια στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στην Κριμαία αύριο 9η Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν ενδέχεται να μεταβεί για πρώτη φορά στην Κριμαία μετά την προσάρτηση αυτής της ουκρανικής χερσονήσου στην Ρωσία προκειμένου να παρευρεθεί στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου, που είναι η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αντιμετωπίζεται δυσμενώς από το Βερολίνο εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.