Στην Πορτογαλία στις 12 Νοεμβρίου η Άνγκελα Μέρκελ

Ενώ η οργή των Πορτογάλων για τα μέτρα λιτότητας και το ιλιγγιώδες πακέτο αυξήσεων φόρων που ψήφισε μέσα στη βδομάδα το κοινοβούλιο της χώρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στη Λισαβόνα σε επίσημη επίσκεψη στις 12 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές βλέπουν την κίνηση αυτή σαν μήνυμα στήριξης του Βερολίνου προς την κυβέρνηση Κοέλιου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στη χώρα. Την κ. Μέρκελ θα συνοδεύει αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν σε οικονομικό φόρουμ με Πορτογάλους συναδέλφους τους.

Πάντως, η επίσκεψη αναμένεται να είναι αστραπή -όπως και αυτή στη χώρα μας- και σύμφωνα με ο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιου και τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Οι πορτογαλικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς και στην μαστιζόμενη από τη λιτότητα Πορτογαλία, η Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται κύρια υπαίτιος των προβλημάτων τόσο της χώρας όσο και των άλλων κρατών του ευρωπαϊκού Νότου. Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σε επιφυλακή φοβούμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σαν και αυτές που οργανώθηκαν στην Ελλάδα.

Αρκετές διαδηλώσεις προγραμματίζονται ήδη στη Λισαβόνα και σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης η αστυνομία αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις της στην πρωτεύουσα.

Εν συνεχεία, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να βρεθεί σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.