Μέχρι το 1991, η Γεωργία αποτελούσε μέρος της ΕΣΣΔ και η πόλη Γκόρι ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του Ιωσήφ Στάλιν.
Το 1991 η χώρα του Καυκάσου αποσχίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και σήμερα- 23 χρόνια μετά- δια νόμου αποφάσισε να σβήσει το κομμουνιστικό παρελθόν της.
Η κυβέρνηση του πρόεδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι θεσπίζει νέα μέτρα για την απαγόρευση των συμβόλων του κόκκινου παρελθόντος της, συμπεριλαμβανομένων και των αγαλμάτων του πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.
Στη δεκαετία του '30 ο Στάλιν εξάλειψε την ενεργό πολιτική αντιπολίτευση μέσω ενός συστήματος εσωτερικής εξορίας και παγίωσε την εποχή της Μεγάλης Εκκαθάρισης(1936-1938), μια περίοδο σκληρής καταστολής (διαγραφές, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, δολοφονίες) απέναντι τόσο σε πάρα πολλούς κομμουνιστές που διαφωνούσαν με τις επιλογές και τη νοοτροπία της κυρίαρχης τάσης (σταλινισμός) στο Κομμουνιστικό κόμμα της ΕΣΣΔ, όσο και χιλιάδες άλλους πολίτες που κατηγορούνταν για πολιτικά εγκλήματα.
Ο Στάλιν συνέβαλλε στη διαμόρφωση των γνωρισμάτων που χαρακτήρισαν το νέο σοβιετικό καθεστώς αλλά και τα υπόλοιπα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, που συνολικά αντιπροσώπευσαν ένα πολιτικό σύστημα τον "υπαρκτό σοσιαλισμό".
H Γεωργιανή κυβέρνηση θα απαγορεύσει την λειτουργία των μουσείων που είναι αφιερωμένα στον πρώην "δικτάτορα" της σοβιετικής Ρωσίας και θα ενημερώσει τον λαό για τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς, κατά την περίοδο της ηγεσίας του.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Στάλιν παραμένει δημοφιλής ανάμεσα στους Γεωργιανούς.
"Πως μπορούν να απαγορεύσουν στον ήλιο να ανατέλλει; Ο Λένιν και ο Στάλιν είναι κάτι σαν τον ήλιο για εμάς" δηλώνει στο BBC ένας Γεωργιανός, οπαδός της παλιάς τάξης πραγμάτων.