Πορεία για την Πρωτομαγιά και… τον Πούτιν στη Κριμαία

Περίπου 60.000 άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στο κέντρο της Συμφερόπολης- πρωτεύουσας της ρωσικής πλέον Κριμαίας- κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωτογραφίες του Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά ή "Γιορτή των Εργατών", όπως λέγεται στα ρώσικα.

Με συνθήματα όπως "Εμείς είμαστε η Ρωσία" και "Ο Πούτιν είναι ο πρόεδρός μας" χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα μετέτρεψαν την εργατική γιορτή σε φιλορωσική, πατριωτική διαδήλωση, με ανάλογες δηλώσεις από την τοπική κυβέρνηση.

"Ανησυχούμε πολύ για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία. Δε μπορούμε να αφήσουμε τον (ουκρανικό) στρατό να ανοίγει πυρ εναντίον των πολιτών. Όλοι οι Ρώσοι πρέπει να ενωθούν" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντινόφ.

Στη Σεβαστόπουλη περίπου 8000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημοτικών αρχών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας,  η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν ήταν μεγάλη. Ωστόσο, κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωνάζοντας πολεμικά συνθήματα, δεκάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους φιλορώσους αυτονομιστές.