Κυρίες και κύριοι αυτό είναι το δανέζικο εστιατόριο Noma. Και γιατί να το ξέρετε; Γιατί είναι το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου.
Το εστιατόριο του 36χρονου σεφ Ρενέ Ρεντζεπί, με τη νέα σκανδιναβική κουζίνα, πήρε τον τίτλο από τον περσινό νικητή, το ισπανικό εστιατόριο El Celler De Can Roca και ανέβηκε στη γαστριμαργική κορυφή του κόσμου!
Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι και η τεράστια λίστα αναμονής που σχηματίζουν οι απανταχού γευσιγνώστες ζητώντας ένα τραπέζι στο περιλάλητο εστιατόριο.
Διαβάστε και την... άλλη όψη: Δανία: Εστιατόριο απειλούσε σεφ που δούλευαν αμισθί 15ωρο
Ο τίτλος για το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο δόθηκε σε μια ειδική τελετή στο Guildhall του Λονδίνου την οποία παρακολούθησαν διάσημοι σεφ και συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής από όλο τον κόσμο. Το Noma που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη δεν είναι η πρώτη φορά που κατακτά τον συγκεκριμένο τίτλο, καθώς τον κέρδιζε για τρία χρόνια από το 2010 μέχρι το 2012. "Η σχολαστικότητα του σεφ Ρεντζεπί στη λεπτομέρεια, η καινοτόμος προσέγγισή του στην αναζήτηση των τροφίμων και οι πειραματισμοί του, (...)έφεραν και πάλι το εστιατόριό του στην κορυφή της πυραμίδας", είπαν οι διοργανωτές της τελετής.
Το ισπανικό εστιατόριο El Celler de Can Roca, μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση που διευθύνεται από τρία αδέλφια, υποχώρησε στη δεύτερη θέση. Στη λίστα των νικητών βρίσκονται επτά ισπανικά εστιατόρια. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το εστιατόριο Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας του σεφ Μάσιμο Μποτούρα, ενώ το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης ήταν στο νούμερο 4 κατακτώντας όμως τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στη Βόρεια Αμερική. Στο τοπ 50 του σχετικού καταλόγου βρίσκονται συνολικά επτά εστιατόρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Για πρώτη φορά, η Βρετανία έχει δύο εστιατόρια στο τοπ 10 με το London's Dinner να βρίσκεται στην τιμητική πέμπτη θέση.
Ο κατάλογος με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο που διοργανώνεται από το περιοδικό Britain's Restaurant και χρηματοδοτήθηκε από το μεταλλικό νερό της εταιρείας S.Pellegrino & Acqua Panna ξεκίνησε μόλις το 2002, αλλά ανταγωνίζεται πλέον τα γαστρονομικά αστέρια που χορηγούνται από τους οδηγούς- επιθεωρητές της Michelin.
Οι οδηγοί Michelin ιδρύθηκαν το 1900 ως εγχειρίδια για αυτοκινητιστές, αλλά έγιναν από το 1926 σημείο αναφοράς του καλού φαγητού μετά την εισαγωγή ενός συστήματος βαθμολόγησης με αστέρια.