Ανεπιθύμητος επισκέπτης ο Δαλάι Λάμα στη Νορβηγία

 

Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης της Νορβηγίας δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη χώρα τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Μπέργκε Μπρέντε, δημοσιοποιώντας μια αμφιλεγόμενη κυβερνητική απόφαση η οποία συνδέεται με τις προσπάθειες που καταβάλει το Όσλο για την αποκατάσταση των παγωμένων διμερών σχέσεων με την Κίνα.

Ο Μπρέντε επικαλέστηκε την "εντελώς ασυνήθιστη κατάσταση στις σχέσεις της Νορβηγίας με την Κίνα, καθώς δεν έχουν υπάρξει πραγματικές πολιτικές διμερείς επαφές τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον".

Ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή "δεν ήταν εύκολη" και ότι ο στόχος του ήταν να "αποτιμήσει τα οφέλη τα οποία μπορεί να αποκομίσει από αυτήν η Νορβηγία εν καιρώ".

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Όσλο και στο Πεκίνο βρίσκονται στο ναδίρ από το 2010, όταν απονεμήθηκε στον φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον «μακρόχρονο και μη βίαιο αγώνα του υπέρ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα». Το Πεκίνο θεωρεί τον Λιού «εγκληματία» και μετά τη βράβευση, οι Κινέζοι ουσιαστικά διέκοψαν τις διμερείς επαφές.

Στελέχη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί τους όρους της Κίνας και να συναντηθεί τελικά με τον Δαλάι Λάμα,όπως έκανε το 2005 ο τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας Κιελ Μάγκνε Μπόντεβικ.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Verdens Gang, το 60% των Νορβηγών θεωρεί ότι μέλη της κυβέρνησης θα έπρεπε να συναντηθούν με τον Δαλάι Λάμα, ενώ ένα 50% θεωρεί ένδειξη "δειλίας" το γεγονός ότι δεν θα το πράξουν.

Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης των Βουδιστών του Θιβέτ πρόκειται να επισκεφθεί τη Νορβηγία από την 7η ως την 9η Μαΐου -25 χρόνια αφότου του είχε απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο 78χρονος Δαλάι Λάμα προσκλήθηκε από το Ινστιτούτο Νομπέλ της Νορβηγίας, την Νορβηγική Επιτροπή για το Θιβέτ, την Ομοσπονδία Βουδιστών της Νορβηγίας και την Εταιρεία Βουδιστών Κάρμα Τάσι Λινγκ.