Στα αυστριακά ερτζιανά η δίκη Βαξεβάνη

Στην έναρξη της δίκης του Έλληνα δημοσιογράφου και εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, με την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, εξαιτίας της δημοσίευσης λίστας ονομάτων προσώπων, που πιθανόν να σχετίζονται με φοροδιαφυγή, αναφέρονται τα σημερινά δελτία ειδήσεων της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια, ενώ, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η εισαγγελία, μετά τη δημοσίευση 2.059 ονομάτων στη λίστα Λαγκάρντ, είχε προχωρήσει, το Σάββατο, σε σύλληψη του Κ. Βαξεβάνη, τον άφησε, όμως, αργότερα ελεύθερο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Επίσης, τονίζεται πως τη λίστα των κατόχων λογαριασμών σε ελβετική τράπεζα, είχε διαβιβάσει το 2010 στον Έλληνα ομόλογό της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και τώρα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι επειδή τα στοιχεία της τράπεζας είχαν αρχικά κλαπεί από υπάλληλό της, η ελληνική Δικαιοσύνη είχε αρνηθεί να τα χρησιμοποιήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όμως, εξαιτίας επιπλέον προθέσεων για περικοπές από την ελληνική κυβέρνηση, αυξανόταν τελευταία η πίεση να χρησιμοποιήσει τη λίστα για τη δίωξη φορολογικών παραβατών.

Αναφέρεται τέλος, ότι “ο Κώστας Βαξεβάνης κατηγορεί τη Δικαιοσύνη για υποκρισία και ασκεί κριτική και στα μέσα ενημέρωσης, γιατί δεν είχαν προχωρήσει έως τώρα σε δημοσιεύματα γύρω από τη λίστα”.

Στην είδηση της έναρξης της δίκης του Έλληνα δημοσιογράφου, αναφέρονται στις σημερινές ηλεκτρονικές εκδόσεις τους και οι αυστριακές εφημερίδες, από τις οποίες ελάχιστες έχουν κυκλοφορήσει στην έντυπη έκδοσή τους, λόγω της σημερινής αργίας στη χώρα.