Δημοψήφισμα στη Βουλγαρία για νέο πυρηνικό σταθμό

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν στις 27 Ιανουαρίου 2013 οι Βούλγαροι πολίτες, προκειμένου να ψηφίσουν για τη δημιουργία νέου πυρηνικού σταθμού τη χώρα.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι: "Πρέπει η πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία να αναπτυχθεί με την κατασκευή καινούργιου πυρηνικού σταθμού;"

Το αίτημα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία υποστήριξαν με τις υπογραφές τους 770.000 πολίτες. Το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με την πρωτοβουλία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αντέδρασε στην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να ακυρώσει τη συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο.

Η Σόφια απειλείται να πληρώσει αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, την οποία έχει ζητήσει η κατασκευάστρια επιχείρηση Atomstroyexport με αγωγή της στην αρμόδια Διεθνή Διαιτησία του Παρισιού.

Πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα στη χώρα τα τελευταία 22 χρόνια κατόπιν σχετικού διατάγματος του πρόεδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Ωστόσο, η εκπλήρωση της απαίτησης του βασικού νόμου υπέρ του δημοψηφίσματος που προβλέπει ότι είναι αναγκαία η υπογραφή τουλάχιστον 500.000 πολιτών δεν εξασφαλίζει ακόμα τη νομική αναγνώρισή του.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό Σύνταγμα, η βούληση των Βουλγάρων πολιτών θα γίνει δεσμευτική για την κυβέρνηση μόνο στην περίπτωση συμμετοχής ισάριθμων εκλογέων με εκείνους που πήραν μέρος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα το 2009.