Ρεκόρ λαθρομεταναστών στην Ιταλία – 6.500 μέσα σε τέσσερις ημέρες

Περίπου 900 παράτυποι μετανάστες από τη βόρεια Αφρική διασώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό στα ανοικτά της Σικελίας, καθώς προσπαθούσαν με διάφορα πλεούμενα να φθάσουν στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο έπειτα από δύο πολύνεκρα ναυάγια, οι ιταλικές αρχές διέσωσαν τους λαθρομετανάστες από τα υπερφορτωμένα πλοιάρια που κινδύνευαν να βυθιστούν . Ανάμεσα τους υπήρχαν εκατοντάδες γυναικόπαιδα.

Σύμφωνα με το ναύαρχο Τζουζέπε Ντε Τζόρτζι, κάπου 20.000 ζωές έχουν σωθεί και δεκάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της Ιταλίας παράνομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη της επιχείρησης Mare Nostrum.

Από την 18η Οκτωβρίου 2013 ως την 10η Απριλίου 2014 οι άνθρωποι που διασώθηκαν ανήλθαν σε 18.546, είπε ο ναύαρχος.

Μόνο μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες πάνω από 6.500 μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ακτές της Καλαβρίας και της Σικελίας, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Στην πλειονότητά τους, οι μετανάστες είχαν επιβιβασθεί σε πλεούμενα στο λιμάνι Ζουάρα της Λιβύηςκαι προέρχονταν από την Συρία, την Ερυθραία, την Σομαλία, την Νιγηρία, το Μάλι, την Γκάμπια και την Σενεγάλη.

Η Αρμοστεία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει το όλο και πιο πιεστικό πρόβλημα και να δοθούν "διαρκείς λύσεις" καθώς φέτος έχει δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Μελίσα Φλέμιγκ, τόνισε πως ανάμεσα στους μετανάστες είναι "μεγάλοι αριθμοί γυναικών και παιδιών, περιλαμβανομένων νεογέννητων και ασυνόδευτων παιδιών". Φέτος, πρόσθεσε η ίδια, έχει δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

"Αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη κι έχουν εντοπιστεί κι άλλα πλεούμενα", σημείωσε η Φλέμιγκ και εξήγησε πως "η κατάσταση στη Συρία χειροτερεύει και οι γειτονικές της χώρες πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν" τους αριθμούς των προσφύγων, που αναζητούν προστασία και καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.