Τα επεισόδια σε Λουχάνσκ και Χάρκοβο έχουν ανεβάσει στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο στην Ουκρανία και φυσικά, όχι μόνο...
Από τη μία, οι φιλορώσοι διαδηλωτές ουσιαστικά ζητούν ενσωμάτευση ολόκληρης της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία, από την άλλη, οι ακτιβιστές, που θέλουν τη χώρα ενωμένοι, κατγορούνται ως "φασίστες" και "εθνικιστές".
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 7 Απριλίου στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.
Ο Τουρτσίνοφ, που είναι επίσης και πρόεδρος του κοινοβουλίου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.
Νωρίτερα την Κυριακή 6 Απριλίου, διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του κυβερνείου στην πόλη Ντονέτσκ, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Κάποιοι, μάλιστα, κατέβασαν την ουκρανική σημαία που κυμάτιζε στο δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της τη ρωσική. Στο Λουχάνσκ φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) αφού οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν μολονότι έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές που κρατούσαν ρωσικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της ουκρανικής ασφάλειας στο Χάρκοβο και δεκάδες από αυτούς μπήκαν μέσα όταν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας υποχώρησαν μπροστά στο πλήθος.
Νωρίτερα διαδηλωτές κατέλαβαν δύο κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ζητώντας από τις τοπικές αρχές να οργανώσουν δημοψηφίσματα για να ενωθούν οι επαρχίες τους με τη Ρωσία.
Οι διαδηλωτές στο Χάρκοβο κατέβασαν τις ουκρανικές σημαίες και ύψωσαν μια ρωσική. Οι αστυνομικοί την ίδια ώρα είχαν υποχωρήσει σε απόσταση περίπου 50 μέτρων.
Το Κίεβο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενορχηστρώνει τις καταλήψεις κρατικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως ανέφερε το Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι Ρώσοι, αν και έχουν πλήρη ανεπτυγμένες δυνάμεις γύρω από την ανατολική Ουκρανία, ξεκαθαρίζουν ότι "δεν έχουν καμία πρόθεση να εισβάλουν σε ουκρανικές πόλεις".