Έσπασε το πρωτόκολλο η Ελισάβετ στο Βατικανό

Την βασίλισσα Ελισάβετ και τον σύζυγό της Φίλιππο υποδέχθηκε σήμερα στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος.  

Η Ελισάβετ- η οποία συναντήθηκε με τον ποντίφικα και ως επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας - έφτασε με την επίσημη πομπή της στο παπικό κρατίδιο φορώντας ένα φόρεμα σε ανοικτό μοβ χρώμα, έστω και αν το πρωτόκολλο του Βατικανού, προβλέπει, συνήθως, ενδύματα μαύρου χρώματος. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης " η επισημότητα και το πρωτόκολλο τηρήθηκαν στο ελάχιστο".

"Σας έφερα κάποια προϊόντα από τα κτήματά μας, τα οποία είναι για εσάς προσωπικά" είπε η βασίλισσα, καθώς προσέφερε στον Φραγκίσκο ένα καλάθι με διάφορα προϊόντα, στο τέλος της διάρκειας 17 λεπτών ιδιωτικής τους συνάντησης στο Βατικανό.

Τα συνολικά 18 προϊόντα από το Παλάτι του Μπάκινχαμ, το Ουίνδσορ, το Σάντρινγκαμ και το Μπαλμόραλ περιλάμβαναν δύο είδη μελιού, 12 αυγά (!), ουίσκι, μπίρα και χειροποίητα σαπούνια αρωματοθεραπείας του Σάντρινγκαμ.

Ένας ιερωμένος στο Βατικανό είπε πως ο ποντίφικας ενδέχεται να μοιραστεί τα τρόφιμα αυτά με τους άλλους ενοίκους του ξενώνα όπου ζει, ή να δωρίσει κάποια σε αναξιοπαθούντες.

Ο Φραγκίσκος έδωσε από τη δική του πλευρά στην Ελισάβετ ένα πιο "κατάλληλο"  δώρο για τον εγγονό της, τον πρίγκιπα Γεώργιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος είναι 8 μηνών: Μια σφαίρα φτιαγμένη από πέτρωμα λάπις λαζούλι, με ένα ασημένιο σταυρό του Αγίου Εδουάρδου στην κορυφή της.

Είναι η τρίτη επίσκεψη της Ελισάβετ στο Βατικανό κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, και η πρώτη φορά που συναντά τον Πάπα Φραγκίσκο.

Αν και η συνάντηση ήταν ιδιωτική, θεωρείται πιθανόν ότι έγινε αναφορά και στην υπόθεση των νήσων Φόκλαντ.

Tα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι ο πάπας Φραγκίσκος, την περίοδο της ένοπλης κρίσης ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Αργεντινή για της νήσους αυτές, είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής του Λονδίνου.

Νωρίτερα, η Ελισάβετ είχε μεταβεί στο Κυρηνάλιο, όπου συναντήθηκε και γευμάτισε με τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Στα θέματα συζήτησης, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από ιταλικές διπλωματικές πηγές, συμπεριελήφθη και η πρόσφατη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Βατικανό.