“Γλυκάθηκαν” με την Κριμαία οι Ρώσοι

Το 67% των Ρώσων υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα έπρεπε να ενσωματώσει στο έδαφός της και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εφόσον οι πολίτες αυτών των περιοχών το ζητήσουν μέσω δημοψηφισμάτων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κέντρο Levada.

Το ποσοστό αυτό είναι πάντως χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε καταγραφεί στις αρχές του Μαρτίου, όταν το 79% των Ρώσων που είχε απαντήσει θετικά στο ίδιο ερώτημα, διευκρίνισε το ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών της Ρωσίας.

Η προσάρτηση της χερσονήσου της της Κριμαίας στη Ρωσία εγκρίνεται από το 88% των Ρώσων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του κέντρου Levada.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό, είναι χαμηλότερο από εκείνο που είχε αναφέρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την 18η Μαρτίου για την προσάρτηση της Κριμαίας, οπου υπερ τάσσονταν σχεδόν το 92% των Ρώσων.

Συνολικά το 58% των ερωτηθέντων Ρώσων πολιτών εκτιμούν ότι "η Ρωσία έχει το δικαίωμα, για να προστατεύσει τους δικούς της, να ενσωματώσει τα ρωσικά εδάφη των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η ίδια δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης ότι για το 79% των Ρώσων, η Ρωσία έχει επανακτήσει το status μιας "μεγάλης δύναμης", παίρνοντας πίσω την χερσόνησο που δόθηκε το 1954 στην Ουκρανία.