Έπιασε δουλειά ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Τα νέα του καθήκοντα ως πρωθυπουργός της Γαλλίας ανέλαβε σήμερα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, διαδεχόμενος τον Ζαν-Μαρκ Ερό.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του πρωθυπουργικού θώκου (φωτ), ο Βαλς δήλωσε ότι επιθυμεί "να συνεχίσει και να διευρύνει" το έργο του προκατόχου του και ότι αποστολή του είναι να συνδυάσει τη μείωση των ελλειμμάτων και των φόρων, υπό το βλέμμα των Βρυξελλών.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατία όρισε έναν οδικό χάρτη για να πάμε ακόμη πιο μακριά, πιο γρήγορα στον δρόμο της ανάκαμψης", δήλωσε ο Βαλς στον περίβολο του Μεγάρου Ματινιόν.

Στόχος είναι να "επεκτείνουμε και να διευρύνουμε το έργο που έχει ήδη γίνει και να απαντήσουμε παράλληλα στο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη" το οποίο εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές, πρόσθεσε ο νέος πρωθυπουργός.

Εσωτερική δυσαρέσκεια στους Σοσιαλιστές

Πάντως ο διορισμός του Βαλς, γνωστού για την ευθύτητα του λόγου του και την αυστηρότητά του, στη θέση του πρωθυπουργού απειλεί την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ήδη οι οικολόγοι του EELV (Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι), που δεν επιδοκιμάζουν το προφίλ "του δεξιού σοσιαλιστή" του Βαλς- ή αλλιώς του "Σοσιαλιστή Σαρκοζί" όπως τον έχει χαρακτηρίσει το περιοδικό The Economist -  ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν και πάλι στη νέα γαλλική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μανουέλ Βαλς.

Όμως και οι αριστεροί στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τον διορισμό του Βαλς, ο οποίος είναι συνώνυμος με "μια στροφή προς τα δεξιά".

Ο 51χρονος Βαλς ανέλαβε χθες από τον Ολάντ το καθήκον να ηγηθεί μιας "κυβέρνησης μάχης" και να εφαρμόσει "το σύμφωνο ευθύνης", θεμελιώδη λίθο της οικονομικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου, το οποίο προβλέπει μείωση του κόστους εργασίας για τους εργοδότες προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αύριο η ανακοίνωση των υπουργών της νέας κυβέρνησης

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εικασίες για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση Βαλς. Μεταξύ των νέων προσώπων αναφέρεται το όνομα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια για την προεδρία το 2007 και πρώην σύντροφος του Ολάντ, ίσως για το διευρυμένο υπουργείο Παιδείας. Ο Φρανσουά Ρεμπσαμέν, που είναι πιστός στο Γάλλο πρόεδρο, ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, ένα πόστο που ήθελε να αναλάβει το 2012.

Ο Λοράν Φαμπιούς αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, όπως και ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν το υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο πρώην υπουργοί των Πρασίνων, Σεσίλ Ντιφλό και Πασκάλ Κανφέν, ανακοίνωσαν χθες ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Όμως σήμερα ο Βαλς έκανε δεκτή μια αντιπροσωπεία του Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι στην οποία εξέφρασε τη δέσμευσή του να εργαστεί για την ενεργειακή μετάβαση και την κοινωνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Η απουσία των οικολόγων υπουργών θα αποδυνάμωνε τον συνασπισμό της αριστεράς που δημιουργήθηκε το 2012 μετά τη νίκη του Ολάντ στις προεδρικές εκλογές και θα άνοιγε ένα νέο μέτωπο αμφισβήτησης για τον πρόεδρο.