Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Μανουέλ Βαλς

Τον διορισμό του έως τώρα υπουργού Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς (Manuel Valls), στην θέση του πρωθυπουργού της χώρας ανακοίνωσε σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος, μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.  

Ο Ολάντ δήλωσε ότι ακόμα ότι θα ηγηθεί μιας "μαχητικής κυβέρνησης", αναγνωρίζοντας ότι ήταν καιρός για αλλαγή στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι άκουσε το "ξεκάθαρο" μήνυμα των Γάλλων και υποσχέθηκε ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.

Άκουσα το μήνυμά σας. Είναι ξεκάθαρο: Όχι αρκετή αλλαγή και πολλή αργοπορία. Όχι αρκετές θέσεις εργασίας και άρα υψηλή ανεργία. Όχι αρκετή κοινωνική δικαιοσύνη και πολλοί φόροι", ανέφερε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είπε η χώρα πρέπει να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της και πρότεινε τη μείωση των φόρων και των εισφορών των εργαζομένων, ως μέτρο ώθησης στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εκτός από τις πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Φρανσουά Ολάντ έλαβε υπόψιν του στην επιλογή του νέου πρωθυπουργού και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Η πλειονότητα των Γάλλων επιθυμεί ο Βαλς, 51 ετών που έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη και πολιτογραφήθηκε Γάλλος σε ηλικία 20 ετών, να αναλάβει την πρωθυπουργία, αν και είναι πιο δημοφιλής στη δεξιά απ' ό,τι στην αριστερά. sύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Ipsos, είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός της χώρας με δημοτικότητα που φτάνει το 46%, διπλάσια από αυτή του Ολάντ και του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό.

 Νωρίτερα σήμερα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο Ζαν-Μαρκ Ερό και η κυβέρνησή του. Σύμφωνα μάλιστα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για την εφημερίδα Le Parisien, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των Γάλλων δεν επιθυμούν να παραμείνει πρωθυπουργός ο Ερό.   

Οι Σοσιαλιστές έχασαν περισσότερες από 150 πόλεις με πληθυσμό άνω των 9.000 κατοίκων στις δημοτικές εκλογές, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να κερδίζει συνολικά 11 πόλεις. Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Διαβάστε ακόμα: "Κλωτσιά στα οπίσθια" του Ολάντ τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών