Πιέσεις, ακόμη και από την παράταξή του, να αλλάξει κυβέρνηση και πολιτική δέχεται ο Γάλλος πρόεδρος, μετά την ήττα των σοσιαλιστών και την άνοδο της Δεξιάς και Ακροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.
Στην σοσιαλιστική κυβέρνηση, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη, τώρα επικρατεί έντονος σκεπτικισμός. Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Ολάντ, Φρανσουά Ρεμπσαμέν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο πρόεδρος θα απευθυνθεί τηλεοπτικά απόψε στις 21.00 ώρα Ελλάδος στους Γάλλους και πιθανότατα να αναφερθεί στην ομιλία του στο μέλλον του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό (φωτ) και σ' έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολάντ αποφάσισε να ορίσει νέο Πρωθυπουργό της Γαλλίας τον Υπουργό Εσωτερικών, Manuel Valls. Η πλειονότητα των Γάλλων επιθυμεί ο Βαλς, 51 ετών που έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη και πολιτογραφήθηκε Γάλλος σε ηλικία 20 ετών, να αναλάβει την πρωθυπουργία, αν και είναι πιο δημοφιλής στη δεξιά απ' ό,τι στην αριστερά.
Σύμφωνα με τον Γαλλικό τύπο- ο οποίος χαρακτηρίζει σήμερα τα αποτελέσματα ως "ήττα", "χαστούκι", "τιμωρία", "κλωτσιά στα οπίσθια", "ξυλοδαρμός", "αποκήρυξη" - υποστηρίζει ότι η αλλαγή του πρωθυπουργού, για την οποία γίνεται λόγος εδώ και εβδομάδες και την οποία ζητούσαν χθες το βράδυ τόσο η δεξιά όσο και ένα μέρος της αριστεράς, μοιάζει αναπόφευκτη περισσότερο παρά ποτέ.
Η αποτυχία επικράτησης στις δημοτικές εκλογές θα σφραγίσει την τύχη του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος διευθύνει τη γαλλική πολιτική εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. "Η διατήρησή του, έπειτα απ' αυτό το χαστούκι, θα φαινόταν ως κώφωση στο μήνυμα των ψηφοφόρων", εκτιμά ο Ζαν-Μαρσέλ Μπουγκερό στην εφημερίδα "la Republique des Pyrenees".
Σύμφωνα μάλιστα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για την εφημερίδα Le Parisien, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των Γάλλων δεν επιθυμούν να παραμείνει πρωθυπουργός ο Ερό.
"Οι εκλογείς εξέφρασαν μια ζωηρή προσδοκία ... και μερικές φορές θυμό", επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, ο οποίος θεωρείται φαβορί για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. "Πρόκειται πράγματι για μια τοπική και εθνική ήττα για την αριστερά και την κυβέρνηση", παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές.
Το στρατόπεδο των σοσιαλιστών έχασε τουλάχιστον 155 πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων, ορισμένες από τις οποίες ελέγχονταν από την αριστερά εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Έτσι, πρώτη τοπική δύναμη αναδεικνύεται η δεξιά παράταξη, το UMP.
Η άκρα δεξιά, η οποία ήταν σχεδόν απούσα σε τοπικό επίπεδο, κερδίζει από την πλευρά της 11 δήμους άνω των 9.000 κατοίκων, γεγονός που επέτρεψε στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να χαιρετίσει "ένα νέο σταθμό" στην ιστορία του κόμματός της.
Πάντως, ως σωσίβιο εντυπώσεων για τους σοσιαλιστές μπορεί να εκληφθεί μόνον η επικράτηση της Αν Ινταλγκό στο Παρίσι, που παρέμεινε στην κεντροαριστερά.
Έτσι για πρώτη φορά η Πόλη του φωτός" απέκτησε γυναίκα δήμαρχο.