Η Ρωσία δεν μπορεί να εκδιωχθεί από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα, αλλά - εάν οι χώρες της Δύσης παραμείνουν ενωμένες- οι Ρώσοι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν την ασφάλεια μέσω της ωμής βίας, δήλωσε Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του, λίγο πριν αναχωρήσει χθες από τις Βρυξέλλες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με την πεποίθηση ότι τα μεγαλύτερα κράτη μπορούν να εκφοβίζουν τα μικρότερα.
Η Ρωσία δεν θα "απομακρυνθεί από την Κριμαία ή δεν θα αποτραπεί από μια περαιτέρω κλιμάκωση δια της στρατιωτικής ισχύος. Αλλά με τον καιρό, ο ρωσικός λαός θα αναγνωρίσει ότι δε μπορεί να επιτευχθεί η ασφάλεια, η ευημερία, και η θέση που επιδιώκει μέσω της ωμής βίας ", διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Εάν η Ρωσία συνεχίσει την ίδια πορεία, η απομόνωσή της πρόκειται μόνο να βαθύνει και οι κυρώσεις θα επεκταθούν, είπε ο Ομπάμα.
Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ - οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισαν για άλλη μία φορά ότι είναι ενωμένοι κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Ομπάμα τόνισε ότι "εξετάζουμε σε στενή συνεργασία με την ΕΕ νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στον τομέα της ενέργειας" σε περίπτωση νέων επιθετικών ενεργειών.
Καθώς οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Λιθουανία ανησυχούν για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι "οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα μείνουν ποτέ μόνες". Ωστόσο είπε ότι η Ουκρανία δεν προβλέπεται να ενταχθεί σύντομα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
"Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά δεν θα εμφανιστούμε αποδυναμωμένοι αν μας προκαλέσουν" δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Ρώμη όπου σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.