Την αποπομπή της Ρωσίας από την θερινή Σύνοδο των G8, των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, αποφάσισαν σήμερα οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία, που συνεδρίασαν στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που γίνεται στη Χάγη (φωτ) και κατόπιν πρόσκλησης του Μπαράκ Ομπάμα. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στο Associated Press, οι G7 αποφάσισαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες και όχι στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Με την απόφαση της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας, οι συναντήσεις της Ομάδας θα έχουν και πάλι τη μορφή είχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ως διαμαρτυρία για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Επίσης οι ηγέτες της ομάδας των G7 κάλεσαν τη Ρωσία να αρχίσει διάλογο με την Ουκρανία ζητώντας από τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας και αναφέροντας ότι η συμμετοχή της Μόσχας στη ομάδα των G8 θα ανασταλεί, έως ότου η Ρωσία αλλάξει πορεία.
Προβλέποντας το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της Ρωσίας από την Ομάδα των Οκτώ (G8) δεν θα ήταν "μια μεγάλη τραγωδία" για τη Μόσχα.
"Εάν οι εταίροι μας των δυτικών χωρών πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση είναι ξεπερασμένη, ας είναι" δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας που εκπροσώπησε τη Ρωσία στη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε τη συμμετοχή του,
"Η G8 αποτελεί μια ανεπίσημη ομάδα. Κανείς δε μπορεί να αποβάλει κάποιον άλλο. Εξάλλου, όλα τα σημαντικά θέματα συζητούνται στη G20", είπε ο Λαβρόφ.
"Παραμένουμε έτοιμοι να εντείνουμε τις ενέργειές μας, περιλαμβανομένης της επιβολής συντονισμένων τομεακών κυρώσεων που θα έχουν όλο και πιο σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση αυτή", επισημαίνει ακόμα η ανακοίνωση της G7, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι "θα πιέσει" τους υπόλοιπους εταίρους προς αυτή την απόφαση ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες- που συμμετείχαν στην συνάντηση των G7- προειδοποίησαν τη Ρωσία για περαιτέρω κυρώσεις, σε περίπτωση που προβεί σε νέες εχθρικές ενέργειες για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.