Η δεξιά εξασφαλίζει το 46,54%, η αριστερά το 37,74% και η άκρα δεξιά του 4,65% των ψήφων (εκπληκτικό ποσοστό, με δεδομένο ότι κατέβηκε μόνο σε λίγους δήμους) σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, που χαρακτηρίσθηκαν από τη θεαματική άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) και την εξίσου θεαματική υποχώρηση της γαλλικής αριστεράς.
Το FN της Μαρί Λεπέν κατόρθωσε για πρώτη φορά στην ιστορία του να εκλέξει δήμαρχο από τον πρώτο γύρο σε κοινότητα μεγαλύτερη των 10.000 κατοίκων, τον ακροδεξιό υποψήφιο Στιβ Μπριουά στο Ενέν-Μπομόν. Το Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στο Περπινιάν, την Αβινιόν, το Φορμπάς, το Μπεζιέ, τη Φρεζίς και την Ταρασκόν και θα είναι παρόν στον δεύτερο γύρο σε εκατό περίπου τριαδικές αναμετρήσεις.
Η Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για απροσδόκητη επιτυχία που σημαίνει το "τέλος του διπολισμού στην γαλλική πολιτική".
Έπαιξε ρόλο η αντι-δημοφιλία του Ολάντ
Η γαλλική αριστερά εισέπραξε τις συνέπειες της αντιδημοτικότητας της γαλλικής κυβέρνησης, με τον Φρανσουά Ολάντ να παραμένει ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος της V Δημοκρατίας. Ποτέ ψηφοφορία μεσούσης της προεδρικής θητείας δεν έχει πραγματοποιηθεί σε τόσο αρνητική συγκυρία για την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δεν απολαμβάνουν παρά το 20% και 25% της εμπιστοσύνης των πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Εκ των νικητών της ψηφοφορίας ήταν η αποχή που έπειτα από την καταμέτρηση 22,5 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έφθανε το 38,72%, το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που καταγράφεται σε δημοτικές εκλογές.
"Ορισμένοι ψηφοφόροι εξέφρασαν με την αποχή ή την ψήφο τους τις ανησυχίες ή τις αμφιβολίες τους", παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση υπέρ της αριστεράς, ούτε συμμαχία με το Εθνικό Μέτωπο, επέμεινε χθες το βράδυ εκ μέρους της γαλλικής δεξιάς ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Φρανσουά Φιγιόν, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Ζαν-Φρανσουά Κοπέ κάλεσε τους ψγηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου να ψηφίσουν τους υποψήφιους του κόμματός του στον δεύτερο γύρο "για μία μεγάλη νίκη της δεξιάς".
Στη γαλλική πρωτεύουσα το τοπίο που διαμορφώθηκε κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ευνοεί την Αν Ινταλγκό, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και "δελφίνο" του απερχόμενου δημάρχου Ζαν Ντελανοέ.
Αν και η αντίπαλός της υποψήφια του UMP Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους επί του συνόλου της περιφέρειας του Παρισιού, η Αν Ινταλγκό προηγείται στα επιμέρους διαμερίσματα-κλειδιά, όπως το 14ο, που θα κρίνουν την έκβαση της ψηφοφορίας.
Φήμες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Ζοφερά είναι για τον Φρανσουά Ολάντ τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, όπως σχολιάζει τη Δευτέρα το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Γαλλία ψήφισε, και η ψήφος της ήταν μια αποδοκιμασία για την κυβέρνηση, την Αριστερά και την πολιτική εν γένει. Ο συνδυασμός ενός ιστορικού ποσοστού της αποχής, της ανόδου του Εθνικού Μετώπου σε όλη σχεδόν τη χώρα και μιας Δεξιάς που πηγαίνει καλά παρά την εμπλοκή της σε τόσα σκάνδαλα συγκροτεί την εικόνα μιας άρρωστης χώρας, που δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει σε μια εκλογική αναμέτρηση που αφορά τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου. Κι όταν ψηφίζει, μοιάζει να θέλει να δοκιμάσει την εμπειρία της άκρας Δεξιάς.
Για έναν πρόεδρο ο οποίος είχε μετατρέψει τον "κατευνασμό" σε πολιτική του πυξίδα ύστερα από πέντε χρόνια σαρκοζισμού, τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου γύρου αποτελούν ένα ηχηρό καμπανάκι.
Δεν έπιασε η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η σημασία των εκλογών
Εδώ και μερικές ημέρες, γράφει ο Γκρεγκουάρ Μπιζό στην εφημερίδα Λιμπερασιόν, η κυβερνητική πλειοψηφία ήλπιζε ότι οι τοπικοί παράγοντες θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο από τη δυσαρέσκεια σε εθνικό επίπεδο. Οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν καταστροφικές για την Αριστερά και η αποκάλυψη των σκανδάλων φαινόταν να πλήττει τη Δεξιά. Επιπλέον, η έλλειψη προετοιμασίας του Εθνικού Μετώπου φαινόταν να εμποδίζει την εκστρατεία του σε "παρθένες" περιοχές όπως η Βρετάνη. Οι μεγάλες μητροπόλεις, έλεγαν οι σοσιαλιστές, θα συγκαλύψουν την υποχώρηση στις μικρές πόλεις. Με άλλα λόγια, ο στόχος ήταν να μην "εθνικοποιηθούν" τα διακυβεύματα αυτής της αναμέτρησης. Γι'αυτό άλλωστε και έμειναν μακριά από την προεκλογική εκστρατεία τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός.
Αλλά αυτή η στρατηγική δεν έπιασε. Και φαίνεται να δικαιώνονται όλοι εκείνοι που εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν ασχολείται παρά με την οικονομία. Ανθρωποι σαν τον υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς επαναλαμβάνουν εδώ και μήνες ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι η εξοικείωση της κοινής γνώμης με το Εθνικό Μέτωπο. Αλλά ο Ολάντ θεωρούσε ότι αυτό που έχει πάνω απ'όλα σημασία είναι η μείωση της ανεργίας.
Αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης και κατευνασμού της ακροδεξιάς έξαρσης
Θα πρέπει τώρα να περάσει και ο δεύτερος γύρος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αν η τάση του πρώτου γύρου επαληθευτεί, ο γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να επιχειρήσει με έναν ευρύ ανασχηματισμό να δώσει μια απάντηση στη δυσφορία του πληθυσμού. Αυτές τις ημέρες, θα ασχοληθεί περισσότερο με την εξωτερική πολιτική: θα βρεθεί για δύο μέρες στη Χάγη για τη σύνοδο με αντικείμενο την πυρηνική ασφάλεια και στη συνέχεια θα δεχθεί τον πρόεδρο της Κίνας. Αφού τελειώσει με αυτά, θα πρέπει να επεξεργαστεί το μήνυμα που του έστειλαν οι Γάλλοι.
Για τη Μαρίν Λεπέν, τα χθεσινά αποτελέσματα αποτελούν το τέλος του δικομματισμού στη Γαλλία και δείχνουν ότι το κόμμα της αποτελεί μια μεγάλη και αυτόνομη δύναμη όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Απέναντι στη νέα αυτή πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είναι από την περασμένη Πέμπτη σαφής: πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην εκλεγεί δήμαρχος από το Εθνικό Μέτωπο. Με βάση αυτή τη λογική, θα πρέπει να αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε όλες τις πόλεις ή κοινότητες όπου ήρθαν τρίτοι. Θα το κάνουν; Θα μείνουν έτσι αυτές οι πόλεις χωρίς κανένα δημοτικό σύμβουλο από το PS για τα επόμενα έξι χρόνια;
Η Δεξιά, από την πλευρά της, αρνείται επισήμως να διαλέξει ανάμεσα στο Εθνικό Μέτωπο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η γραμμή της είναι το περίφημο «ούτε- ούτε». Αλλά κι εδώ μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, για παράδειγμα, που επανεξελέγη δήμαρχος του Μπορντό με 60%, τουίταρε χθες ότι «οι ιδέες του Εθνικού Μετώπου είναι ασυμβίβαστες με τις δικές μας»…