Έντονες ανησυχίες εγείρει η απότομη απαγόρευση του Twitter από τον Ερντογάν στην Τουρκία. Οι ανησυχίες περιστρέφονται κυρίως γύρω από το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα από την τουρκική κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα, έχει απειλήσει κατά το παρελθόν να μπλοκάρει το Facebook και το YouTube.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης για απαγόρευση δημοσίευσης ορισμένων βίντεο στο youtube απορρίφθηκαν από την Google, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Παρασκευή, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές.
Μερικοί άνθρωποι στο Google φοβόταν επικείμενη διακοπή ρεύματος στον απόηχο της απαγόρευσης του Twitter, το περιοδικό αναφέρεται στους ανθρώπους, όπως λέει.
Η απαγόρευση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι δεν είναι απολύτως αποτελεσματική, είναι η τελευταία προσπάθεια από την κυβέρνηση να φιμώσει τα επικριτικά σχόλια, που ρέουν ελεύθερα σε απευθείας σύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα.
Οι αναλυτές και παρατηρητές δήλωσαν ότι παρά το γεγονός ότι δεν τους αφορούσε άμεσα ότι η απαγόρευση στην Τουρκία, ωστόσο θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να κλειδώσουν το Twitter.
Ρήξη στις σχέσεις Ερντογάν - Γκιουλ
Εν τω μεταξύ την έντονη ρήξη στις "μετρημένες" σχέσεις του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, φαίνεται ότι προκάλεσε το"ξερίζωμα" του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου twitter στην Τουρκία, για λόγους προστασίας των πολιτών, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία της Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών της χώρας. Στα μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για προσφυγή γυναίκας από τη Σαμψούντα επειδή κυκλοφόρησε μέσω του Twitter στο Διαδίκτυο πορνογραφική εικόνα με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για την ίδια.
Ανεπίσημα όμως, αναλυτές αναφέρουν ότι το Twitter είναι "όργανο" στα χέρια της αντιπολίτευσης που α)προκάλεσε το μαζικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν πέρσι το καλοκαίρι και β) μέσω αυτού κοινοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες οι μυστικές συνομιλίες που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο των δωροδοκιών.
Λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή απαγόρευση, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας κατήγγειλε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ως απαράδεκτο, με μήνυμά του στο Twitter. Ο Γκιουλ έγραψε ότι, στην περίπτωση παραβίασης της ιδιωτικότητας, μόνο ο αποκλεισμός μεμονωμένων ιντερνετικών σελίδων μπορεί να γίνει αποδεκτός και εξέφρασε την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει.