Ρωσία: Δεν θα εισβάλουμε στην ανατολική Ουκρανία

Λίγες ώρες μετά τον εκατέρωθεν ρητορικό πόλεμο των κυρώσεων Ουάσιγκτον- Μόσχας, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Χέιγκελ συνομίλησε τηλεφωνικά για μία ώρα με τον Σόιγκου και του είπε "ξεκάθαρα και αυστηρά" ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία θα είναι υπεύθυνες για οποιοδήποτε συμβάν στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Σόιγκου σημείωσε ότι: "Τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, έχουν αναπτυχθεί εκεί για στρατιωτικά γυμνάσια και δεν έχουν καμία πρόθεση να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ουκρανία".

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι στρατιώτες δεν θα προχωρήσουν "σε καμία επιθετική ενέργεια".

Το Κίεβο πάντως, καλού-κακού, έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα απαντήσει "στρατιωτικά" σε οποιαδήποτε απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει τις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ξεπερνά το πλαίσιο των ρωσοουκρανικών σχέσεων και κάλεσε τους Δυτικούς να "απαντήσουν με επαρκή τρόπο σε μια ένοπλη λεηλασία μιας ανεξάρτητης γειτονικής χώρας".