"Στις καρδιές των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας" είναι η χαρακτηριστική φράση με την οποία ο Βλάντιμιρ Πούτιν άνοιξε την ομιλία του ενώπιον της ρωσικής Βουλής που συνεδριάζει εκτάκτως μετά το επίσημο αίτημα των κριμαϊκών αρχών για προσάρτηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τη συνθήκη για την προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου στη ρωσική επικράτεια. Ενώ όπως είπε και η Σεβαστόπολη θα γίνει μια ανεξάρτητη επαρχία που θα προσαρτηθεί επίσης στη Ρωσία.
Ωστόσο είπε πως οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό θα είναι πάντοτε κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα του.
"Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τον αδελφό ουκρανικό λαό ήταν πάντοτε, παραμένουν και θα είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, χωρίς καμία υπερβολή" είπε ο κ. Πούτιν.
Παράλληλα κατηγόρησε τις "αποκαλούμενες αρχές της Ουκρανίας" ότι έκλεψαν την εξουσία και άνοιξαν το δρόμο "ώστε οι εξτρεμιστές να καθορίσουν το μέλλον της Ουκρανίας".
"Αυτοί που είναι πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα, σχεδιάζουν πραξικοπήματα. Σχεδιάζουν να αρπάξουν την εξουσία και δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα. Τρομοκρατία, φόνοι και πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν" είπε ο Ρώσος πρόεδρος και αποκάλεσε όσους πρωτοστάτησαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις "εθνικιστές, νεο-Ναζί, Ρωσόφοβους και αντισημίτες". "Αυτοί κυρίως αποφασίζουν πώς ζει η Ουκρανία σήμερα" προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είπε πως η Ρωσία δεν θέλει την περαιτέρω διάσπαση της Ουκρανίας. "Μην πιστεύετε αυτούς που σας λένε ότι θα ακολουθήσει η απόσχιση και άλλων περιοχών" είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αποφασίζουν την εξωτερική τους πολιτική με "το νόμο του όπλου" και όχι με βάση το διεθνές δίκαιο. "Είναι πεπεισμένοι ότι ξεχωρίζουν, ότι είναι οι εκλεκτοί. Ότι εκείνοι αποφασίζουν για τη μοίρα των λαών του κόσμου, ότι μόνο εκείνοι είναι σωστοί" είπε ενώ ευχαρίστησε την Κίνα για την υποστήριξή της στο θέμα της ουκρανικής κρίσης. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Γερμανία, έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς εταίρους της Ρωσίας είπε ότι η Γερμανία ειδικότερα "ξέρει πως είναι η ανάγκη μιας χώρας για επανένωση" με όλες τις περιοχές της.
Κατηγόρησε δε συνολικά τις χώρες της Δύσης ότι "προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τη Ρωσία".
Αναφορικά με τις γλώσσες που θα υπάρχουν στην Κριμαία στο εξής, τρεις θα είναι οι επίσημες: η ρωσική, η ουκρανική και η ταταρική.
Είπε επίσης πως ό,τι έγινε με την Κριμαία πατά στο "νομικό προηγούμενο του Κοσόβου" το οποίο πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει.