Αυτοδυναμία και με απλή αναλογική η νέα κυβέρνηση στη Σερβία

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι ο απόλυτος νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έγιναν στη Σερβία.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα που αντιπροσωπεύουν το 99,44% των ψήφων. Tο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε 48,34% και καταλαμβάνει τις 158 από τις 250 έδρες της σερβικής βουλής.

Ο πολιτικός συνδυασμός των Σοσιαλιστών (SPS-PUPS-JS) του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς έλαβε 13,51% και 44 έδρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) έλαβε 6,04% και 19 έδρες ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς έλαβε 5,71% και 18 έδρες.

Ο ηγέτης του SNS ανέφερε ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει ιστορική σημασία αφού για πρώτη φορά στη Σερβία, με το σύστημα της απλής αναλογικής, ένα κόμμα απέκτησε αυτοδυναμία.

"Ξεπεράσαμε, σε αριθμό ψήφων, ακόμη και το αποτέλεσμα που έλαβε ο Μιλόσεβιτς το 1990" επισήμανε ο κ. Βούτσιτς. Αναφερόμενος δε στην πολιτική που θα ακολουθήσει υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας ενώ στο εσωτερικό θα δοθεί βαρύτητα στη μείωση της ανεργίας. 

O Σοσιαλιστής  Ίβιτσα Ντάτσιτς - και αξιωματική αντιπολίτευση πλέον- έκανε λόγο για αντικειμενική επιτυχία, με δεδομένη την πρόσφατη ίδρυση του κόμματος, ωστόσο τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είναι ικανοποιημένος από το ποσοστό ψήφων.   

Οι εκλογές έγιναν σε ήρεμο κλίμα αλλα με πολύ μικρή συμμετοχή, αφού μόνο οι μισοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες.