Ένα χρόνο στο Βατικανό έκλεισε ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος γιορτάζει σήμερα τον ένα χρόνο στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, από την ενθρόνιση του στις 13 Μαρτίου 2013. 

Ο Αργεντινός ποντίφικας έχει χαρακτηριστεί "επαναστάτης" και "πάπας των φτωχών" λόγω των ανοιχτών δηλώσεών του για ζητήματα ισότητας και του λιτού τρόπου που ζει. Το απλό, σύγχρονο και ανθρώπινο προφίλ του τον καθιστούν το πιο δημοφιλή πάπα των τελευταίων δεκαετιών και το περιοδικό Time τον έχει ανακηρύξει "Πρόσωπο της χρονιάς".

Μάλιστα, από την ανάληψη των καθηκόντων του, οι προσκυνητές που συρρέουν κάθε Κυριακή στο Βατικανό από όλο τον κόσμο, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Όσον αφορά στις δημόσιες εμφανίσεις του, το πλήθος του επιφυλάσσει κάθε φορά υποδοχή σούπερ-σταρ, κάτι που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τον ενοχλεί αφάνταστα. 

Πάπας Φραγκίσκος: Δεν είμαι ο σούπερμαν!

Αυτή την εβδομάδα, ο Φραγκσίκος έχει αποσυρθεί για προσευχή και περισυλλογή μαζί με άλλους καρδιναλίους και επισκόπους του, σε ένα μοναστήρι στους λόφους της Ρώμης. 

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο 78χρονος Ποντίφικας φρόντισε ν’ αλλάξει σημαντικά την εικόνα της καθολικής Εκκλησίας, κυρίως όσον αφορά την διαφάνεια στα οικονομικά του Βατικανού, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και συστήνοντας ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου. 

Ωστόσο, υπάρχουν δύο ακόμα ζητήματα που ο Πάπας καλείται ν’ αντιμετωπίσει. Το πρώτο είναι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς- υπήρξε πολύ σιωπηρός σ’ αυτό κι ο κόσμος αναμένει μία ανταπόκριση- και το δεύτερο είναι το θέμα των γυναικών. Ο Ποντίφικας έχει μιλήσει πολύ για το ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων στην εκκλησία και μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετήσει καμία γυναίκα σε σημαντική θέση στο Βατικανό.