Ουκρανοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές απήχθησαν στην Κριμαία

Ένοπλοι ένοπλοι απήγαγαν χθες στην Κριμαία δύο Ουκρανούς δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές που τους συνόδευαν. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια "μαύρη τρύπα για τις ειδήσεις".  

"Έχουμε θορυβηθεί από την σταθερή κλιμάκωση στην παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στην Κριμαία η οποία μετατρέπεται σε μια περιοχή ανομίας, ελεγχόμενη από ένοπλες ομάδες, η ανωνυμία των οποίων διασφαλίζει την ατιμωρησία τους" δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Ολένα Μαξιμένκο που εργάζεται για την εφημερίδα Ουκράινσκι Τίζντεν εξαφανίστηκε την Κυριακή μαζί με τις Κατερίνα Μπούτκο και Αλεξάντρα Ριαζαντσέβα, δύο ακτιβίστριες που μετείχαν στο κίνημα της πλατείας Ανεξαρτησίας το οποίο στηρίζει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου. Τα ίχνη τους χάθηκαν αφότου στρατιώτες χωρίς διακριτικά διέκριναν ένα τατουάζ υπέρ του κινήματος στα χέρια της μίας από τις γυναίκες.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Αλεξέι Μπικ του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Γκλάβκομ είδε το περιστατικό με τις τρεις γυναίκες και συνελήφθη στο ίδιο σημείο ελέγχου μαζί με τον οδηγό του, το Γεβγέν Ράχνο και τον φωτορεπόρτερ Όλες Κρόμπλιας. Ο Μπικ αφέθηκε ελεύθερος όμως οι δύο φίλοι του αγνοούνται ακόμη.

Οι εντάσεις στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας αυξάνονται μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης του δημοψηφίσματος για την ένωσή της με τη Ρωσία, στις 16 Μαρτίου. Μέσα σε μία εβδομάδα, ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Κριμαία, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος ενώ στις πόλεις σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών. 

Απόψε, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές "να απόσχουν από κάθε βεβιασμένη ενέργεια και από κάθε φραστική πρόκληση", εκφράζοντας την ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και των εντάσεων στην Κριμαϊκή Χερσόνησο.  

Ο Μπαν υπογράμμισε ότι "τα πρόσφατα γεγονότα, κυρίως στην Κριμαία, έχουν οξύνει περαιτέρω την κρίση", αναφερόμενος στην ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ημιαυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας.  

Προκειμένου να επιλυθεί η κρίση, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για σεβασμό στην αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των συγκρούσεων όπως καταγράφεται στην Χάρτα του ΟΗΕ όπως και "στην ενότητα, την εθνική κυριαρχία και το εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας".

 

Τέλος, ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών στην Ουκρανία θα γίνουν σεβαστά", καθώς και να επιδείξουν "ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα και στην προστασία των μειονοτήτων".