Τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας Ρώσων διαπραγματευτών που θα έχει ως στόχο την απευθείας επικοινωνίας με το Κίεβο συζητούν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Την είδηση επιβεβαίωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι οι οποίοι υποστήριξαν ότι η κίνηση έρχεται μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες του Πούτιν με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
"Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε πως είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει μια σταθερή Ουκρανία. Είπε ότι η Ρωσία επιδίωκε να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την κρίση και ότι ο Πούτιν θα συζητήσει αύριο τις προτάσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Λαβρόφ", δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως εμμένει ότι η απόφαση της Βουλής της Κριμαίας για προσάρτηση στη Ρωσία, είναι νόμιμη.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, πάντως επέμεινε στην ανάγκη διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία και εκτίμησε ότι η Ρωσική κατάληψη στην Κριμαία θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα ως "ένας λάθος υπολογισμός".
"Θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι η Ρωσία έχει κερδίσει κατά κάποια έννοια. Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα αυτό θα αποδειχθεί ότι είναι λάθος υπολογισμός", δήλωσε ο Χέιγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Από την πλευρά του ο πρώην πυγμάχος και ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Κίεβο, Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση για κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και περιορισμό του εναέριου χώρου της χώρας, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν περαιτέρω "επιθετικές πράξεις" από την πλευρά της Ρωσίας.
Στα χέρια ενόπλων κι άλλο αεροδρόμιο στην Κριμαία
Εν τω μεταξύ, ομάδα φιλορώσων ενόπλων που φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά κατέλαβε άλλο ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στη χερσόνησο.
Η ομάδα, η οποία αποτελείτο από περίπου 80 μέλη και υποστηριζόταν από περίπου 50 πολίτες, απέκλεισε την είσοδο στο αεροδρόμιο κοντά στο χωριό Σάκι και έστησε σημεία ελέγχου με πολυβόλα κατά μήκος του διαδρόμου αποπροσγειώσεων, είπε ο εκπρόσωπος, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι πολίτες, που κρατούσαν ρόπαλα και ξύλα, προσπάθησαν να μπουν στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ρωσικές δυνάμεις ή φιλορωσικές ομάδες έχουν καταλάβει αναίμακτα διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας στην Κριμαία, ανάμεσά τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μπελμπέκ και το βασικό πολιτικό αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη, μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο.
Έχουν υπάρξει διάφορες αναμετρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά μέχρι τώρα οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν έχουν προβάλει ένοπλη αντίσταση.