Ιταλία: Θριάμβευσε η αποχή και το κόμμα του Γκρίλο στη Σικελία

Η αποχή αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των χθεσινών τοπικών εκλογών στη Σικελία, όπου περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν για το νέο περιφερειακό συμβούλιο του νησιού.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τα 3.150 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 5.307, το ποσοστό της αποχής ανέρχεται σε 47,42%.

Όσο για τα κόμματα, όπως γράφει η “Il Messagero”, ο Ροζάριο Κροτσέτα, υποψήφιος κυβερνήτης του Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντρώου κόμματος UDC, συγκεντρώνει το 30,8% των ψήφων. Ακολουθεί ο Σεμπαστιάνο Μουζουμέτσι, του μπερλουσκονικού Οίκου της Ελευθερίας, με ποσοστό 24,8% ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Τζανκάρλο Καντσελιέρι, του Κινήματος Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο με 18,4%.

Ειδικά η άνοδος του κόμματος του Ιταλού ηθοποιού εκτιμάται από αναλυτές ότι θα αποτελέσει “πονοκέφαλο” στα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, και ειδικά για το κόμμα του Μπερλουσκόνι.

Στις τοπικές εκλογές οι ψηφοφόροι είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν δυο προτιμήσεις: να βάλουν σταυρό στον υποψήφιο περιφερειάρχη αλλά και να επιλέξουν, παράλληλα, όποια λίστα επιθυμούν: βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, το κίνημα των Πέντε αστέρων είναι η πρώτη πολιτική δύναμη, με το 15%, ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 13,5% και ο Λαός της Ελευθερίας έρχεται τρίτος με 12,2%.

“Είναι μια πολύ όμορφη αίσθηση”, δήλωσε ο υποψήφιος με το κόμμα του Γκρίλο ενώ ο ηγέτης του κόμματος των Σικελών, Τζιανφράνκο Μιμικέ, το οποίο για την ώρα αποσπά το 14,8%, είπε πως: “Τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Σικελία αλλάζει, ίσως βρισκόμαστε στο τέλος των παλιών κομμάτων”.