Κριτική τόσο στη Ρωσία, όσο και στη Δύση, αναφορικά με τη στάση τους στην κρίση της Ουκρανίας, ασκεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χένρι Κίσινγκερ, κατηγορώντας και τις δύο πλευρές ότι με τη στάση τους επιδείνωσαν την κατάσταση και καλώντας τους ηγέτες όλων των πλευρών να μην ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε επικοινωνιακά παιχνίδια, αλλά να εξετάσουν τα απτά αποτελέσματα.
“Στη ζωή μου έχω δει τέσσερις πολέμους να ξεκινούν με μεγάλο ενθουσιασμό και στήριξη του κόσμου, για τους οποίους δεν ξέραμε πώς θα καταλήξουν, και στους τρεις από αυτούς αποσυρθήκαμε μονομερώς. Η δοκιμασία για την πολιτική είναι πώς τελειώνει κάτι τέτοιο, όχι πώς ξεκινά”, επισημαίνει ο Κίσινγκερ σε ανάλυσή του στην Washington Post, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει η Ουκρανία να αποτελέσει προπύργιο της μίας πλευράς απέναντι στην άλλη, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει ως “γέφυρα” ανάμεσά τους.
“Η Ρωσία πρέπει να αποδεχθεί ότι, προσπαθώντας να εξαναγκάσει την Ουκρανία να γίνει δορυφόρος της, αλλάζοντας έτσι ξανά τα σύνορά της, θα καταδικάσει τη Μόσχα στην επανάληψη της ιστορίας, μπαίνοντας σε έναν κύκλο αμοιβαίων πιέσεων με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ”, αναφέρει ο Κίσινγκερ, ενώ για τη Δύση τονίζει πως “πρέπει να καταλάβει ότι για τη Ρωσία η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι ποτέ απλά μία ξένη χώρα”, αναλύοντας τους δεσμούς της Ρωσίας με τα εδάφη της Ουκρανίας.
“Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναγνωρίσει πως η γραφειοκρατική αναβλητικότητά της και η υποταγή της στη στρατηγική της διαπραγμάτευσης της σχέσης της Ουκρανίας με την Ευρώπη συνέβαλε στο να μετατραπεί η διαπραγμάτευση σε κρίση. Η εξωτερική πολιτική είναι η τέχνη του να υιοθετείς προτεραιότητες”, σχολιάζει για τη στάση της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, η Ουκρανία πρέπει να έχει το δικαίωμα να διαλέξει ελεύθερα τους οικονομικούς και πολιτικούς συνεργάτες της, ενώ δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. “Η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη να σχηματίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση συμβαδίζει με τις επιθυμίες του λαού της. Στη συνέχεια, σοφοί Ουκρανοί ηγέτες θα πρέπει να προτιμήσουν την πολιτική της συμφιλίωσης ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα της χώρας τους. Διεθνώς, πρέπει να επιδιώξουν την υιοθέτηση μίας θέσης ανάλογης με εκείνης της Φινλανδίας. Αυτή η χώρα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ανεξαρτησία της και συνεργάζεται με τη Δύση στους περισσότερους τομείς, αλλά προσεκτικά αποφεύγει να αναπτύξει εχθρότητα με τη Ρωσία”, επισημαίνει.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει πως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία αντίκειται στους κανόνες της υπάρχουσας παγκόσμιας τάξης και πως η Ρωσία θα πρέπει να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ουκρανίας επί της Κριμαίας, και η Ουκρανία με τη σειρά της θα πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία της περιοχής με εκλογές, παρουσία διεθνών παρατηρητών.
“Αυτές είναι αρχές, όχι συνταγές. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα της περιοχής θα ξέρουν ότι δεν είναι όλα αυτά εύκολα αποδεκτά από όλες τις πλευρές. Το ζήτημα δεν είναι η απόλυτη ικανοποίηση, αλλά μία ισορροπημένη δυσαρέσκεια. Σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση βασισμένη σε αυτές, ή σε ανάλογες αρχές, τότε η κατάσταση θα οδηγηθεί ταχύτερα στην αντιπαράθεση. Η στιγμή για αυτό θα έρθει αρκετά σύντομα”, καταλήγει ο Κίσινγκερ.