Αγώνας δρόμου για τη διάσωση της Πομπηίας

Την έκτακτη εκταμίευση 2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην αρχαία πόλη της Πομπηίας από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή την Κυριακή και τη Δευτέρα προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών τοίχων των ερειπίων της αρχαίας πόλης, σε μια περιοχή που δεν έχει ανασκαφεί ακόμα, στην ονομαζόμενη οδό Νόλα.

Ανάμεσα στα μνημεία που υπέστησαν σοβαρές ζημιές είναι και ο ναός της Αφροδίτης. 

Κατάρρευση είχε επίσης σημειωθεί και προ μηνών, στις πρώτες ισχυρές βροχές που έπληξαν την Ιταλία, κατά τις οποίες είχαν πλημμυρίσει οι κεντρικές οδοί που μεταφέρουν τους επισκέπτες στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ζημιές από την τελευταία κακοκαιρία που προβληματίζουν την Unesco.

Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη που θάφτηκε στις στάχτες του Βεζούβιου το 79 π.Χ -αν και έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - έχει παραμεληθεί και υποχρηματοδοτείται.

Ο πρόεδρος της ιταλικής εθνικής Επιτροπής της UNESCO, Τζ. Πουλίζι, δήλωσε: "Οι καθυστερήσεις στα έργα διάσωσης που προκαλεί η γραφειοκρατία θα οδηγήσουν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως στην καταστροφή". 

Η διασφάλιση του ευαίσθητου αρχαιολογικού συγκροτήματος είναι ένας από τους στόχους του "Μεγάλου Σχεδίου για την Πομπηία", έργου προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ (που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ).

Το έργο, δεκαετούς ορίζοντα, ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο και έχουν ήδη καταγραφεί αρκετές καθυστερήσεις εξαιτίας διαφωνιών για τη διοίκηση του σχεδίου.