Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία, κατήγγειλαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.
Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.
Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες. (τελευταία ενημέρωση 14.17)
Την ίδια στιγμή πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καρασίν, διαμηνύει πως η Ρωσία δεν θέλει. Ο Ρώσος υφυπουργός είπε πως το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στο αίτημα του Πούτιν για αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία έχει στόχο πρωτίστως να δείχνει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου.
Παρακολουθήστε εδώ το μαραθώνιο των συνομιλιών των ηγετών την Κυριακή
"Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας", δήλωσε ο Καρασίν σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossia 1.
Παράλληλα ο ρώσος αξιωματούχος επέκρινε τις χώρες της Δύσης που απείλησαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G8. Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, επίσης απέρριψε την εκδοχή του πολέμου. "Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος μεταξύ μας. Είμαστε αδελφοί λαοί", τόνισε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή.
Τιμοσένκο: Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Δύση
"Κατακτώντας" την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, εκτίμησε η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο απευθυνόμενη στον λαό.
"Ο (ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία", δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.
Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας το 1994, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα.
"Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει", πρόσθεσε η Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή στις 22 Φεβρουαρίου μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές του 2010. Η ίδια εκτίμησε ότι η "ρωσική επιθετικότητα" δεν θα ήταν δυνατή αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. (τελευταία ενημέρωση 12.49)
Σε ιστορικό χαμηλό το χρηματιστήριο της Ρωσίας
Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε με πτώση άνω του 5% και το ρούβλι Ρωσίας κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό σήμερα με τις χρηματαγορές στη Ρωσία να είναι πανικόβλητες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Οι δύο δείκτες του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο Micex και ο RTS κατρακύλησαν αντίστοιχα κατά 5,89% και 7,08% με την έναρξη των συναλλαγών. Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το πολύ συμβολικό όριο των 50 ρουβλίων, πρωτοφανές γεγονός, και η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε έως 36,85 ρούβλια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του το 2009.
Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε εκτάκτως την Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία οδήγησαν το ρωσικό νόμισμα σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Σε άνοδο πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Σε άνοδο βρίσκονται επίσης οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία.
Στη Νέα Υόρκη το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού ενισχύεται 1,2% στα 203,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent ενισχύεται 2,1% στα 111,41 δολάρια το βαρέλι (η υψηλότερη τιμή μέχρι στιγμής φέτος).
Ανοδικά σε ποσοστό 2% κινείται η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο φυσικού αερίου παραδόσεως Απριλίου, στα 4,71 δολάρια, παρά το γεγονός ότι η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ανατολική Ευρώπη δεν έχει επηρεαστεί ακόμα.