Τα 90 λεπτά Ομπάμα – Πούτιν που έκριναν την απόβαση στην Ουκρανία

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά για 90 ολόκληρα λεπτά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως προκύπτει η Μόσχα θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια για να προστατεύσει το ρωσόφωνο πληθυσμό και τα συμφέροντά της και μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα σχεδιάζει να ενεργοποιηθεί όχι μόνο στην περιοχή της Κριμαίας αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για πολεμική προπαρασκευή που μπορεί να οδηγήσει σε de facto διχοτόμηση της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το τηλεφώνημα Πούτιν-Ομπάμα: «Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν διεξοδικά για την κατάσταση στην Ουκρανία. Απαντώντας στην ανησυχία του κ. Ομπάμα για την πιθανότητα ενεργοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε τις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες των υπερεθνικιστών που στην ουσία υποστηρίζονται από την σημερινή μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για πραγματική απειλή για τις ζωές και την ακεραιότητα των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών τους που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών».

Ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με το γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε για την κρίση στην Ουκρανία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ, ο οποίος από την πλευρά του είχε τηλεφωνικές επαφές με την καγκελάριο της ερμανίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρόμπαϊ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη συνομιλία των δύο ανδρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του σχετικά με την «ξεκάθαρη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» και καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση, αποσύροντας τις δυνάμεις της, καθώς και να μην πραγματοποιήσει καμία άλλη επέμβαση στην Ουκρανία.

«Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι αναγνωρίζουμε τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Ουκρανία και την ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ρώσων και των μειονοτήτων στην Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεσμεύεται να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.

«Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι μόνο «η εισβολή και η κατοχή εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία », είναι « η παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και των διεθνών συμβάσεων, αλλά επίσης αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας και της περιοχής» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να « είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση.

Όπως είπε επίσης ο Τζον Κέρι «θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της σε αυτές τις ιστορικές ώρες», και κάλεσε εν νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ όπου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνει ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις δύο ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες του αμερικανού προέδρου.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν στενά τις ενέργειες τους και μέσω των διεθνών οργανισμών, ενώ «επιβεβαίωσαν τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη του διεθνούς δικαίου ως προς το μέλλον της Ουκρανίας και της δημοκρατίας της », αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι Ομπάμα, Ολάντ και Χάρπερ δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν ως προς το οικονομικό πακέτο στήριξης και βοήθειας προς την Ουκρανία, δεδομένου ότι το Κίεβο επιδιώκει σειρά μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.