Έντονη ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα έπειτα από τις πληροφορίες ότι 2.000 ρώσοι στρατιώτες έκαναν απόβαση στην Κριμαία. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις και σε δηλώσεις του προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ διαμηνύει στη Ρωσία ότι η χώρα του είναι αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε απροσδιόριστο « κόστος», και εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις αναφορές περί ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων στο εσωτερικό της Ουκρανίας .
Ο Ομπάμα έκανε μια βιαστική και απρογραμμάτιστη εμφάνιση στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ρωσικές κινήσεις μετά από τις αναφορές ότι ένοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην περιοχή της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία. «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ανέφερε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι "εξαιρετικά αποσταθεροποιητική". «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία », είπε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στηρίζει τους φιλοδυτικούς διαδηλωτές που ανάγκασαν τον Γιανούκοβιτς να εγκαταλείψει την εξουσία- και να βρει καταφύγιο στη Ρωσία- ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα επείγον πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία η οποία βυθίζεται στην οικονομική εξαθλίωση. Παραμένει πάντως ασαφές πώς η Ουάσιγκτον μπορεί να ανταποκριθεί στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ένοπλοι άνδρες πήραν τον έλεγχο των δύο αεροδρομίων στην περιοχή της Κριμαίας σε μια ενέργεια που η νέα ουκρανική ηγεσία περιγράφει ως εισβολή από τις δυνάμεις της Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει να κρατήσει το Κίεβο στην τροχιά της Μόσχας καθώς εκτός των άλλων στο ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστούπολης σταθμεύει η ρωσική ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας που είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία.
Από το βράδυ σε ρωσικά χέρια βρίσκεται στην ουσία και ατύπως η πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη, ο εναέριος χώρος της οποίας έχει κλείσει από αργά το απόγευμα το βράδυ της Παρασκευής.
Στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούν πάνω από την πόλη ενώ περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη από τα ρωσικά σύνορα στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης.
Επίσης, οπλισμένοι Ρώσοι ναύτες εγκατέλειψαν το ρωσικό έδαφος της βάσης τους και κατέλαβαν μια ουκρανική βάση συνοριοφυλακής στη Μπαλακλάβα, στην περιοχή της Κριμαίας.
Το Ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για κινήσεις που σκοπεύουν "στην προστασία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας" - της ναυτικής της βάσης στη Συμφερόπολη - και του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της Κριμαίας, που αποτελεί σχεδόν το 60%.
Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και δρα σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχε συνάψει με τον Γιανούκοβιτς, τον οποίο υποστηρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας. " Οι ρωσικές κινήσεις γίνονται σε πλήρη συμφωνία με τη ρωσο-ουκρανική συμφωνία για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση του.
Στην ίδια ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αρνήθηκε αίτημα της νέα κυβέρνησης για διμερείς διαβουλεύσεις σχετικά με τα γεγονότα στην Κριμαία, για τον ίδιο λόγο.
Νωρίτερα, ο Γιανούκοβιτς είχε ζητήσει την επέμβαση της Ρωσίας προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή της Κριμαίας, ρίχνοντας το φταίξιμο για τα επεισόδια σε ακροδεξιά στοιχεία.
"Η Ρωσία πρέπει και είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, διερωτώμαι γιατί είναι τόσο συγκρατημένος και γιατί παραμένει σιωπηλός", σημείωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα προάστια της Μόσχας.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προσωρινού πρόεδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος κάλεσε απόψε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν "να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία".
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του, με σκοπό "να προκαλέσει συγκρούσεις και κατόπιν να προσαρτήσουν τα εδάφη" και παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής.
Νωρίτερα η Λιθουανία, η οποία ασκεί αυτό το μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε πως θα ζητήσει απόψε την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου για την κρίση στην Κριμαία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκέβιτσους, "αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία μοιάζει με μια στρατιωτική επέμβαση και κατοχή της περιοχής".