Το πρώτο βίντεο από την μεταφορά των χημικών της Συρίας

Αυτό είναι το πρώτο βίντεο από τη διεθνή επιχείρηση μεταφοράς των χημικών όπλων της Συρίας εκτός της χώρας. 

Τις εικόνες έδωσε στην δημοσιότητα η κοινή ομάδα Δανίας-Νορβηγίας.  

Γυρισμένο τον Ιανουάριο, το βίντεο δείχνει την πρώτη επιχείρηση της διεθνούς αποστολής, η οποία επιβλέπει την απομάκρυνση και μετά την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.  

Τα στρατεύματα σε αυτήν την νορβηγική φρεγάτα επιτηρούν τη θαλάσσια περιοχή, ενώ το δανέζικο πολεμικό σκάφος συνοδεύει το χημικό φορτίο στο συριακό λιμάνι της Λατάκιας και στη συνέχεια έξω από τη χώρα. 

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συμφώνησε να καταστρέψει το χημικά όπλα που έχει στην κατοχή του τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από πιέσεις της Ρωσίας και απειλές στρατιωτικής εισβολής από τις ΗΠΑ.

Το φορτίο που απεικονίζεται σε αυτό το βίντεο είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με το σύνολο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι φτάνει τους 1.300 τόνους. 

Καθώς στη χώρα μαίνεται για τρίτη χρονιά ο εμφύλιος- με τους αντάρτες να καρτούν σθεναρή αντίσταση- η συριακή κυβέρνηση έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στην προθεσμία αφοπλισμού της 5ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι όλα τα χημικά όπλα θα έχουν καταστραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.