Ευρωεκλογές: Με τις ευλογίες της Μέρκελ υποψήφιος πρόεδρος ο Γιούνκερ

Ο βετεράνος πολιτικός από το Λουξεμβούργο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξασφάλισε την υποστήριξη της μεγαλύτερης συντηρητικής παράταξης της Γερμανίας στη μάχη για την ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα της κεντροδεξιάς.

Η κίνηση αυτή, η οποία ήταν αναμενόμενη, τοποθετεί έναν από τους εμπειρότερους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κούρσα της διεκδίκησης για την θέση με την αναμφισβήτητα μεγαλύτερη επιρροή, αν και ο Γιούνκερ, που κάποτε είχε ομολογήσει σε ένα συνέδριο ότι μερικές φορές έλεγε ψέματα και είχε ευνοήσει "μυστικές, σκοτεινές συζητήσεις", αποξένωσε ορισμένους λόγω της ευθύτητάς του.

Ο Γιούνκερ Θα αναμετρηθεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρώην πρωθυπουργό της Λετονίας, για μια θέση η οποία συγκαθορίζει πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς που επέβλεψε τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, αναμένεται επίσης να αναζητήσει το χρίσμα του ΕΛΚ στο συνέδριο για να επιλεγεί ο υποψήφιός του, ενόψει των ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο Γιούνκερ εξασφάλισε τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), τον μετατρέπει σε φαβορί της αναμέτρησης για το χρίσμα όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποιήσει το συνέδριο του την 6η και την 7η Μαρτίου στο Δουβλίνο.

"Ο θώκοςτου πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι μία θέση για μαθητευόμενους" είπε ο Έλμαρ Μπροκ, ένα στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών με επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.