Σε γεωπολιτικό και οικονομικό μπραντεφέρ εξελίσσεται η υπόθεση που λέγεται Ουκρανία, μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης.
Σε αυτό το κλίμα υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επόμενη δόση της έκτακτης βοήθειας που είχε συμφωνήσει η Μόσχα να χορηγήσει στο Κίεβο είναι «έτοιμη να παραδοθεί» και πρόσθεσε ότι αναμένει ενημέρωση για το ποιοι θα είναι οι εταίροι της χώρας του στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξουν ετοιμότητα να χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
Από το Παρίσι, το γραφείο του Ολάντ ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τον Πούτιν να στηρίξει μια ειρηνευτική πολιτική μετάβαση στην Ουκρανία.
Προσφορά στήριξης από τις ΗΠΑ
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν μια σειρά από επιλογές για τη στήριξη της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους εταίρους τους, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτείνοντας ένα πακέτο δανείου για το Κίεβο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει διμερή κεφάλαια.
"Οι προσπάθειές μας γίνονται για να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, καθώς αυτή προβαίνει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. «Αυτές οι προσπάθειες και η στήριξη μπορούν να συμπληρώσουν ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, ωστόσο όλα αυτά είναι μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων".
Λαβρόφ: Επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρείται επιβολή επιλογής από ΗΠΑ και Ευρώπη
"Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρείται να επιβληθεί στην Ουκρανία η επιλογή με το σκεπτικό: 'Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας' ", δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον λουξεμβούργιο ομόλογό του Ζαν Άσελμπορν.
To υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για "μονόπλευρους γεωπολιτικούς υπολογισμούς" στις ενέργειές τους σε ό,τι αφορά στην τύχη της Ουκρανίας, προτρέποντάς τους να τοποθετηθούν για τις «εγκληματικές ενέργειες των εξτρεμιστών», που όπως είπε συμμετέχουν νεοναζί και αντισημιτικά στοιχεία. Ανέφερε ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι η επιστροφή σε μια συμφωνία που υπογράφηκε από το γερμανικό, γαλλικό και πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 21 Φεβρουαρίου με το όραμα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.