Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιφερειακού δικτύου επικοινωνιών που να παρακάμπτει τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου μηνύματός της, η Μέρκελ είπε ότι θα μιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής της στο Παρίσι, για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών έτσι ώστε η ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών και άλλα δεδομένα να μην περνούν από σέρβερ των ΗΠΑ.
Η ΕΕ εργάζεται για τη δημιουργία ενός συλλογικού πλαισίου για την προστασία των δεδομένων, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύεται δύσκολη λόγω των πολύ διαφορετικών επιπέδων ιδιωτικότητας στα 28 κράτη μέλη της.
"Πολλές χώρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα προστασίας δεδομένων από τη Γερμανία και δεν θέλουμε οι νόμοι μας για την ιδιωτικότητα να μετριαστούν", είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως εταιρίες όπως η Google και το Facebook βασίζουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες με τη χαμηλότερη ασφάλεια.
"Αυτό δεν είναι λογικό για την Ευρώπη", πρόσθεσε.
Το σκάνδαλο για το κυβερνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης που βασίστηκε σε πληροφορίες από τον τεχνικό της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν συντάραξε πέρυσι τη Γερμανία, με την αποκάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ παρακολουθείτο και οδήγησε σε διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον.
Οι προσπάθειες της Γερμανίας να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας διεθνούς συμφωνίας "κατασκοπία-όχι" έχουν αποτύχει μέχρι τώρα.
Η Μέρκελ είπε πως άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη γαλλο-γερμανική σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η συνεργασία για την κλιματική αλλαγή καθώς και η πολιτική ασφάλειας σε σχέση με τις ένοπλες συγκρούσεις στην Αφρική.